Crna Gora na trećem mjestu u regionu na listi tehnoloških i naučnih inovacija
Ilustracija

Na 59. mjstu od 143 zemlje

Crna Gora na trećem mjestu u regionu na listi tehnoloških i naučnih inovacija

Crna Gora se nalazi na trećem mjestu u regionu na listi Globalnog indeksa inovacija, koji rangira zemlje prema masovnosti novih tehnoloških i naučnih izuma i inovacija. Na listi 143 zemlje naša država je zauzela 59. mjesto.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Slovenija koja je na 28. mjestu, zatim slijede Hrvatska (43.mjesto), Makedonija je četvrta u regionu, odnosno na 60. mjestu, nakon nje je Srbija na 67 mjestu i Bosna i Hercegovina (81. mjesto).

Najveći napredak zabilježio je region podsaharske Afrike, navode istraživači univerziteta Kornel, međunarodna poslovna škola INSEAD i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo WIPO.

U fokusu izrade ovogodišnjeg indeksa bila je uloga koju u procesu inovacija imaju ljudi, a rezultati su pokazali da Švajcarska koja je u vrhu i druge zemlje Britanija, Švedska i Finska, imaju snažne sisteme podrške inovacijama koji podstiču kreativnost, prenosi Tanjug pisanje agencije France press.

Zemlje BRIKS-a, prije svega Kina, Brazil i Indija, sustižu razvijene zemlje u inovacijama, navode Kornel, INSEAD i WIPO, dodajući da je region podsaharske Afrike takođe zabilježio odlične rezultate, uz najveći napredak na listi.

Istraživači su, međutim, otkrili da rast sredstava izdvojenih za istraživanje i razvoj usporava, budući da vlade brojnih zemalja smanjuju javnu potrošnju, a preduzeća oklijevaju sa investiranjem u nove projekte.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.