NASA testirala novu letjelicu
Eksperimentalna letjelica slična letećem tanjiru

Testiranje tehnologije za slijetanje na Mars

NASA testirala novu letjelicu

Američka svemirska agencija NASA, lansirala je danas, s ostrva Kauai na Havajima, helijumski balon koji je nosio eksperimentalnu letjelicu sličnu letećem tanjiru, kako bi testirala tehnologiju koja bi se ubuduće koristila za slijetanje na Mars, saopštila je ta agencija.

Lansiranje je izvršeno posle nekoliko odlaganja zbog lošeg vremena, odnosno jakog vjetra.

Balon, dovoljno veliki da popuni fudbalski stadion Rouz Baul u Pasadeni, za dva i po sata dostigao je visinu od 36.576 metara iznad Pacifika, prenio je Rojters.

NASA još od sedamdesetih godina prošlog vijeka koristi isti tip padobrana za usporavanje svemirskih letjelica kako bi one mogle bolje da se kreću kroz rijetku atmosferu na Marsu.

Budući da planira da na tu planetu šalje veće letjelice, a kasnije i astronaute, agenciji NASA je potreban mnogo veći i jači padobran. Ta tehnologija danas je testirana na velikim visinama Zemljine atmosfere jer su tamo uslovi slični onima na Marsu.

(večernje novosti)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.