Volkswagen predstavlja novi Passat u julu
ilustracija

U završnoj fazi testiranja

Volkswagen predstavlja novi Passat u julu

Iako je njemački proizvođač tek nedavno objavio prve crteže nove generacije Passata za evropsko tržište, automobil je u završnoj fazi testiranja. Zvanične fotografije i tehničke detalje možemo očekivati već u julu, a premijera je zakazna za oktobar i auto-salon u Parizu, prenosi b92.

Volkswagen je odlučio da postepeno otkriva detalje o novoj generaciji Passata. Najnovije informacije koje stižu iz ove kompanije govore da će automobil biti lakši za 85 kg u odnosu na aktuelni model, kao i da će trošiti do 20 odsto manje goriva. To će prije svega biti moguće zahvaljujući konstrukciji koja predstavlja kombinaciju čelika visoke čvrstoće i aluminijuma.

U ponudi će se naći i novi četvorocilindrični 2.0 litarski turbo dizel motor sa 240 ks (177 kW) i 500 Nm maksimalnog obrtnog momenta dostupnih od 1.750 o/min. Ovaj motor biće uparen sa takođe novim sedmobrzinskim DSG mjenjačem, a snaga će se raspoređivati na sva četiri točka pomoću 4MOTION sistema.

Volkswagen će predstaviti i plug-in hibridnu verziju Passata, za koji u toj kompaniji kažu da će sa punim rezervoarom imati autonomiju kretanja oko 960 km, dok će domet vozila kada se kreće isključivo na električni pogon iznositi oko 50 km.

Iako će spoljne dimenzije novog Passata biti manje u odnosu na odlazeći model, u Volkswagenu tvrde da će automobil imati više prostora za putnike, ali i veći prtljažnik.

Novi Passat biće standardno opremljen halogenim farovima i LED stop svjetlima, dok će kao opcija biti dostupni LED farovi, uključujući i varijantu sa automatskim podešavanjem svjetlosnog snopa, kako bi se spriječilo zasljepljivanje drugih vozača.

Volkswagen će umjesto klasične instrument table upotrebiti 12,3 inčni displej koji je prvi put prikazan u novom Audiju TT, a Passat će imati i unaprijeđeni Park Assist sistem i head-up displej, kao i brojne savremene bezbjednosne sisteme.