Da li su putevi popločani solarnim panelima budućnost?(VIDEO)
ilustracija

Futurističke ideje

Da li su putevi popločani solarnim panelima budućnost?(VIDEO)

Mnoge futurističke ideje nikad se ne realizuju. Neko od njih su jednostavno nepraktične ili nerealne ali ponekad je razlog nedostatak novca i ozbiljnih investitora ili šire društvene svijesti.

Bračni par Scott i Julie Brusaw iz Ajdaha, SAD, predstavili su još 2010. projekat puteva budućnosti koji bi bili popločani solarnim panelima.

Iako su u međuvremenu uspjeli da svoju zamisao pretvore u prototip površine nekoliko desetina kvadratnih metara na sopstvenom parkingu, njihovi dosadašnji napori da privuku investitore za dalji razvoj projekta nisu urodili plodom.

Zbog toga su odlučili da snime moderniji video u kome se prije svega obraćaju mlađoj populaciji, kojoj uostalom i pripada budućnost, prenosi B92.

Video ukazuje na široku mogućnost upotrebe solarnih panela koji se na bi samo koristili na putevima, već i na drugim površinama koje ljudi koriste za svoje aktivnosti i kretanje (parkinzi, biciklsitičke staze, trotoari, dječija igrališta, sportski tereni...).

S obzirom da bi ovakvi solarni paneli mogli da se koriste i za horizontalnu svjetlosnu signalizaciju, naglašen je i faktor poboljšanja bezbjednosti u redovnom saobraćaju, ali i u vanrednim okolnostima, poput pojave iznenadnih odrona ili drugih prepreka na putu, ili životinja koje pretrčavaju preko kolovoza.

Takođe, navedeno je da bi se pomoću ovih solarnih panela dobijala električna energija bez zagađenja životne sredine, čime se naglašava ekološka dimenzija projekta. Pored toga, zahvaljujući grijanju putne podloge, u zimskim uslovima snijeg se ne bi zadržavao na putevima.

Pogledajte video u kome su ukratko objašnjene sve prednosti puteva popločanih solarnim panelima, ali i druga polja primjene ove tehnologije: