Nobilo: Egzekuciju Đurekovića izvršila crnogorska UDBA
Josip Perković

Slučaj Perković

Nobilo: Egzekuciju Đurekovića izvršila crnogorska UDBA

Bivši šef jugoslovenske tajne bezbjednosne službe Josip Perković, koji je prvog dana Nove godine u Hrvatskoj uhapšen zbog sumnje da je organizovao ubistvo emigranta Stjepana Đurekovića u Bavarskoj 1983. godine, kazao je za hrvatske medije da je to ubistvo isplanirala savezna UDBA, a da su ga ubili Crnogorci. Takve je za Dnevne novine potvrdio i njegov advokat Ante Nobilo, tvrdeći da za to ima dokaze.

Po teoriji Perkovića, kako se mediji objavili, ubistvo Đurekovića, direktora naftne kompanije INA, 1983. godine bilo je isplanirano u Beogradu, a akcijom je koordinisao Stane Dolanc, jedan od najbližih saradnika Josipa Broza i tada prvi policajac Jugoslavije. 

Kako je Perković ispričao hrvatskim medijima neposredno pred hapšenje, ubistvo Đurekovića je smišljeno u jugoslovenskoj tajnoj službi, a egzekucija je navodno prepuštena crnogorskoj Službi državne bezbjednosti. Niko u Hrvatskoj, kako tvrdi Perković, sa time nije imao veze. Ubistvo su počinili, navodno, ljudi iz kriminalnog podzemlja, a jedan od ubica je, kako je naveo, još živ. Među egzekutorima se pominje Željko Ražnatović Arkan, ubijeni vođa srpskih paravojnih formacija, često dovođen u vezu sa kriminalom. Osim njega, na Perkovićem spisku su i petorica Crnogoraca. Neki od njih bili su do sada i uhapšeni, ispitani u Njemačkoj, pa pušteni na slobodu.

Perkovićev advokat Ante Nobilo u izjavi za Dnevne novine kazao je da mu nije u interesu da optuži bilo koga.

Ipak, kako je naveo, ako dođe do suđenja, dokazaće da nije hrvatska već crnogorska bezbjednosna služba učestvovala u ubistvu Đurekovića.

"Ako, zlu ne trebalo, dođe do suđenja, mi ćemo upotrijebiti sve mjere i dokaze koje smo prikupili da dokažemo da hrvatska služba nije sudjelovala u toj akciji. Dakle, naša namjera nije da osuđujemo bilo koju osobu, već da dokažemo ono što je bilo, a to je da je Savezna služba bezbjednosti, uz potvrdu Saveznog Savjeta za zaštitu ustavnog poretka, i uz pomoć crnogorske službe, koja je stavljala na raspolaganje osobu koja se preziva Božović, koji je organizovao i izveo to ubistvo. Ja sam svjestan da je Giška (Đorđe Božović) mrtav, zato ga i spominjem. Naša ideja je samo da pokažemo da su te institucije sudjelovale u ovom ubistvu, odnosno, da hrvatska služba nije. Dalje od toga nećemo ići, jer nije naš posao da radimo policijske i tužilačke djelatnosti", kazao je Nobilo.