Glavni grad Podgorica

SDP, SD i LP saopštili

"Parlamentarna većina u Podgorici više ne postoji"

Sjednica Skupština Glavnog grada pokazala je da je došao kraj parlamentarne većine koja više ne postoji, saopštili su iz odborničkih klubova SDP-a, SD-a i LP-a.

Jučerašnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada odbornici SDP-a, SD-a i LP-a nijesu prisustvovali, kao ni glasanju za izvještaj gradonačelnice Olivere Injac, iz kako kažu, principijelnih razloga.

“Naime, Klub odbornika DPS-a je tražio odlaganje glasanja za sjutra ili neki drugi dan do kraja nedjelje jer njihovi odbornici nijesu bili u mogućnosti da prisustvuju i glasaju zbog drugih, ranije preuzetih obaveza“, navode u SDP-u, SD-u i LP.

Podsjećaju da je u ume kluba odlaganje glasanja zatražio šef odborničkog kluba gospodin Andrija Klikovac.

Predsjednica Skupštine je dala pauzu i sazvala kolegijum šefova poslaničkih klubova kako bi se dogovorili o odlagnju glasanja.

“Većina šefova klubova većine je bila protiv odlaganja, čime je prekršena demokratska praksa da se izađe u susret kolegama koji su tražili odlaganje iako je i ranije bilo sličnih zahtjeva koji su bili prihvaćeni od svih. Zato, iz principijelnih razloga, nijesmo željeli prisustvovati nastavku sjednice nakon što je vladajuća većina pokazala da nema demokratski kapacitet i demonstrirala moć“, navodi se u saopštenju kluba odbornika SDP-a, SD-a i LP-a.

Kažu i da ovaj postupak ima drugu pozadinu, a to je duboka kriza vlasti u Glavnom gradu i nepostojanje stabilne većine, što su, kako navode, svojim izjavama u toku glasanja potvrdili i šefovi klubova URE i PzP-a kao i Pokreta za Podgoricu.

“Da su sjednici mogli prisustvovati odbornici opozicije, ne bi bio usvojen Izvještaj o radu gradonačelnice i to bi bio razlog za raspravu o njenoj smjeni. Predstavnici vladajuće većine su iskoristili ovu situaciju i izglasali usvajanje Izvještaja, čime su produžili mandat gospođi Injac, nadamo se ne zadugo. Dakle, ovo je deftivno, kraj parlamentarne većine. Danas je konstatovano da ona ne postoji, što za sobom povlači inicijativu za razrješnje gradonačelnice Injac, kako smo i najavili“, kažu u saopštenju kluba odbornika SDP-a, SD-a i LP-a.

Kako Poslovnik o radu Skupštine Glavnog grada ne dozvoljava diskusiju u toku glasanja, kažu da nijesu mogli objasniti građanima zašto ne prisustvuju glasanju, pa saopštenjem informišu javnost šta se juče dešavalo u Skupštini Glavnog grada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.