Izrael dozvolio doseljenicima povratak u tri evakuisana naselja na Zapadnoj obali

Izrael dozvolio doseljenicima povratak u tri evakuisana naselja na Zapadnoj obali

Izraelska vojska odobrila je Izraelcima dozvolu da se vrate u tri bivša naselja na Zapadnoj obali u koja im je bio zabranjen ulazak nakon evakuacije koja je naređena 2005. godine, saopštilo je u srijedu ministarstvo odbrane, a prenosi Guardian.

Tri naselja, Sa-nur, Ganim i Kadim, nalaze se u blizini palestinskih gradova Jenin i Nablus, koji su oba uporišta naoružanih militantnih grupa na sjeveru Zapadne obale.

Prema Reutersu, četvrto naselje, Homesh, odobreno je za ulazak prošle godine nakon što je parlament usvojio amandman na takozvani “zakon o povlačenju” iz 2005. Dozvola vojske, koja ima ukupnu kontrolu nad Zapadnom obalom, bila je potrebna za povratak u ostala tri bivša naselja.

Vojska je to najavila na dan kada su tri evropske države objavile da će formalno priznati Državu Palestinu. Odluku je donio uprkos međunarodnom pritisku na Izrael da obuzda širenje naselja na Zapadnoj obali, koje Palestinci vide kao jezgro buduće nezavisne države uz Gazu.

“Jevrejsko držanje Judeje i Samarije garantuje sigurnost, primjena zakona za poništavanje povlačenja će dovesti do razvoja naselja i pružiti sigurnost stanovnicima tog područja“, rekao je ministar odbrane Yoav Gallant u izjavi, koristeći biblijska imena za Zapadnu obalu koja se često koriste u Izraelu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.