Ministarstvo pravde: Milović informisan o istrazi SEC protiv Do Kvona i toku sudskog procesa u SAD
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde: Milović informisan o istrazi SEC protiv Do Kvona i toku sudskog procesa u SAD

Ministar pravde Andrej Milović informisan je o rezultatima istrage koju američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) sprovela protiv Do Kvona, kao i o toku sudskog procesa koji se protiv Do Kvona vodi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

To je saopšteno iz Ministarstva pravde.

U saopštenju se navodi da su se Milović i generalni direktor Direktorata za kapitalne, međunarodne i projekte iz fondova EU, Dragutin Đeković, susreli sa predstavnicima američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC).

"Delegaciju SEC-a činili su Gurbir Greval, Direktor Odsjeka za Istrage, Dejvid Hirš, Šef Jedinice za Kripto Imovinu i Sajber (CACU), Horhe Tenriero, Zamjenik Šefa CACU, Metju Greiner, Pomoćnik Direktora Kancelarije za Međunarodne Poslove (OIA), i Marli Miler, Viši Specijalni Savjetnik (OIA)", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva pravde su rekli da je tokom sastanka, Miloviću predstavljen detaljan princip rada SEC-a, sa posebnim akcentom na principe praćenja i zaštite investitora koji učestvuju u berzanskim poslovima i trgovinom kripto valutama.

"Objašnjeno je kako pravni sistem funkcioniše u vezi sa ovim djelatnostima, koji su pravni ljekovi dostupni investitorima, te koje se akcije preduzimaju u različitim slučajevima. Jedna od tema sastanka bila je i istraga koju je SEC sproveo u slučaju Do Kvona. Ministar Milović je informisan o rezultatima te istrage, kao i o toku sudskog procesa koji se protiv Do Kvona vodi u Sjedinjenim Američkim Državama", poručili su iz Ministarstva pravde.

Navodi se da je Milović izrazio zahvalnost predstavnicima SEC-a na detaljnom izlaganju i korisnim informacijama, te naglasio važnost međunarodne saradnje u oblasti zaštite investitora i borbe protiv prevara na finansijskim tržištima.

"Predstavnici SEC i delegacija Ministarstva pravde Crne Gore zaključili su da ovaj sastanak predstavlja značajan korak ka jačanju odnosa između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti pravosuđa i zaštite investitora, te da u budućnosti na obostranu korist veze dvije institucije trebaju biti snažnije. SEC, kao federalna komisija za hartije od vrijednosti, bavi se zaštitom investitora na berzama, uključujući kripto tržišta, sprovodi istrage, pruža zaštitu investitorima, zastupa ih pred sudovima, nadgleda ukupnu trgovinu na svim berzama u SAD, te nadzire rad 24 državne agencije za trgovinu hartijama od vrijednosti", kazali su iz Ministarstva pravde.

Advokati Do Kvona, Goran Rodić i Marija Radulović podnijeli su žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici, koji je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje kripto-tajkuna i Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Vrhovni sud je nakon tajnog vijećanja i glasanja 8. aprila donio presudu kojom se usvaja zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT). Time se ukidaju ranija rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda i predmet vraća Višem sudu u Podgorici, kao prvostepenom, na ponovno odlučivanje kome će Do Kvon biti izručen – SAD ili Južnoj Koreji, koje ga traže zbog optužbi za kripto-prevare.

Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda kazala je tada “Vijestima” da će konačnu odluku kome će biti izručen kralj kripto-valuta donijeti ministar pravde Andrej Milović.

Odluku da Do Kvon bude izručen Južnoj Koreji, a ne SAD, po skraćenoj proceduri donio je Viši sud 20. marta ove godine, a potom potvrdio Apelacioni sud. Ta presuda je bila pravosnažna. Na nju je reagovalo 21. marta VDT tražeći od Vrhovnog suda zaštitu zakonitosti u slučaju Do Kvon. Prethodno je Viši sud 22. februara odlučio da južnokorejski državljanin bude izručen SAD, ali je odluku poništio Apelacioni sud.

Do Kvon i njegov poslovni partner Han Čeng Džun (Haan Chang Joon) uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike. Džun je izručen Južnoj Koreji u februaru ove godine, a Do Kvon je ostao u zatvoru u Spužu. Nakon odsluženja zatvorske kazne od četiri mjeseca sproveden je u prihvatilište za strance u blizini Podgorice.

Rodić i Radulović u žalbi navode da je zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a podnijet na štetu okrivljenog i s obzirom na to Vrhovni sud nije mogao donijeti odluku o preinačenju ili ukidanju pravosnažnih sudskih odluka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.