SD: Sinoć u Skupštini demonstriran neprimjeren odnos prema najsiromašnijima

SD: Sinoć u Skupštini demonstriran neprimjeren odnos prema najsiromašnijima

Skupština Crne Gore sinoć nije usvojila amandmane poslanika Socijaldemokrata (SD) u pravcu neophodnog povećanja iznosa materijalnog obezbjeđenja, saopšteno je iz SD-a.

Korisnici materijalnog obezbjeđenja, shodno zakonu, predstavljaju najsiromašniju kategoriju građana i njima je u svim godinama drastičnog povećanja troškova života samo simbolično povećan iznos materijalnog obezbjeđenja za par eura. 

- Sinoć nažalost nije prošao naš predlog da se poveća iznos mjesečne pomoći, odnosno podrške najsiromašnijoj kategoriji stanovništva a to su korisnici materijalnog obezbjedjenja i to za skroman iznos (60 eura za pojedinca - sa postojećih 90 na 150 eura i 114 eura za porodicu za pet i više članova - sa postojećih 167 na 281 euro), navode u SD-u. 

Navedeni predlog nisu podržali poslanici PES-a i većina poslanika Demokrata, ističu u SD-u i zahvaljuju se poslanicima iz ostalih partija koji su podržali njihov predlog. 

Oni objašnjavaju da predloženi amandmani nisu zahtijevali nova sredstva u budžetu jer su bili u skladu sa zaključcima koje je Skupština jednoglasno, na predlog poslanika SD-a, usvojila uz Zakon o budžetu za 2023. i 2024. i kojim je zadužila Vladu da obezbijedi povećanje iznosa određenih materijalnih davanja, imajući u vidu značajan porast troškova života, i da ta sredstva obezbijedi iz budžetske rezerve i racionalizacijom odredjenih budzetskih izdataka.  

Takođe, mogućnost zloupotrebe toga prava je svedena na minimum o čemu svjedoči i podatak da je zbog strogih zakonskih kriterijuma za ostvarivanje tog prava broj porodica korisnika materijalnog obezbjedjenja smanjen u prethodnih nekoliko godina sa 8 na 5 i po hiljada porodica.

Kako navede, Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti je donijet 2013. i tada su definisni iznosi materijalnog obezbjeđenja, koji su se kretali u iznosu od 1/3 tadašnje minimalne zarade za pojedinca do 63% minimalne zarade za porodicu sa pet i više članova. Sada su ti iznosi od 14 do 27% minimalne zarade. Ti iznosi su za 11 godina, zbog određenih zakonskih prilagođavanja, porasli samo za 24 eura za pojedinca do 46 eura za porodicu sa pet i više članova. Njihovim amandmanima iznosi materijalnog obezbjeđenja su bili korigovani u skladu sa iznosom minimalne zarade od 450 eura koji je na snazi od 1. januara 2022. godine. Za najsiromašnije kategorije gađana, a to su korisnici materijalnog obezbjedjenja, u budžetu se trenutno izdvaja samo nešto manje od 5% od ukupnih budžetskih izdjavanja za prava iz socijalne zaštite. 

- Nastavićemo sa predlaganjem ovog neophodnog povećanja, jer se ovdje ne radi o dnevnoj politici nego ljudskom odnosu prema najugroženijima koji su izuzetno pogodjeni “divljanjem” cijena i drastičnim rastom troškova života, zaključuju u SD-u.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.