Advokati traže izuzeće kompletnog SDT

Advokati traže izuzeće kompletnog SDT

Odložena kontrola optužnice Božoviću i grupi

Kontrola optužnice protiv bivšeg predsjednika Budve Mila Božovića i grupe odložena je danas pred podgoričkim Višim sudom.

Odlaganje je uslijedilo nakon zahtjeva advokata Marka Radovića koji u ovom postupku zastupa osumnjičenog Miloša Mišurovića.

On je od predsjednice vijeća Vesne Kovačević zatražio izuzimanje kompletnog Specijalnog državnog tužilaštva uključujući i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a kao razlog za to naveo je njihovu pristrasnost u postupanju u ovom predmetu.

“Ročište kontrole optužnice SDT-a je odloženo iz razloga jer sam kao branilac Miloša Mišurovića zatražio da se iz daljeg postupanja u ovom predmetu izuzme cjelokupno Specijalno državno tužilaštvo i rukovodilac istog. Razlog za takav moj zahtjev jeste jedna specifična okolnost na koju sam ukazao sudu. Radi se o situaciji da se za isti događaj, u ovoj optužnici, paralelno vodila istraga u kojoj egzistiraju isti dokazi. Mi smo nakon što je ovaj sud vratio prvu optužnicu na dopunu, htjeli da iskoristimo taj momenat i pošto su se ta dva postupka u tom trenutku nalazila u istoj fazi, podnijeli Novoviću zahtjev za spajanje tih postupaka. Prosto je neobjašnjivo da se mogu voditi u takvoj situaciji dva postupka, pogotovo što se radi o istim dokazima koje SDT prezentuje sudu i sa kojima raspolaže. O takvom našem zahtjevu nije odlučeno” kazao advokat Marko Radović u izjavi za medije .

O ovom zahtjevu advokata za izuzimanje cjelokupnog SDT-a odlučiće Vrhovno državno tužilaštvo u zakonskom roku.

Advokat Petra Lazovića, Nikola Martinović, osvrnuo se na odluku Evropskog suda za ljudska prava i dao ocjenu da ako se crnogorski organi odvoje od evropskog puta i ne budu pratila uputstva ovog suda bićemo na “crnom putu”. On je dodao da se ne može izuzeti činjenica da je SKY Ecc podložan izmjenama, a o tome govore, smatra advokat, i četiri datuma koja stoje u spisima predmeta baš u SKY materijalu koji je dostupan odbrani i sudu.

Novi termin zakazan je za 13. jun.

Pored Božovića, na optužnici Specijalnog tužilaštva nalaze se i Mileta Ojdanić, Ljubo Milović, Dejan Knežević, Radoje Zvicer, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčet, Tihomir Adžić, Filip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević), Darko Knežević, Ivan Mijatović i Dražen Milović.

Podsjećamo da je Božović na ranijem ročištu za kontrolu optužnice vanraspravnom vijeću sutkinje Vesne Kovačević predočio da u vrijeme kada ga SDT tereti da je ljudima iz kriminalnog miljea odavao tajne podatke sa sjednica Odbora za bezbjednost nije ni bio poslanik. Specijalno tužilaštvo tereti Božovića da je kao poslanik u parlamentu Cme Gore i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine imao zadatak da prikuplja informacije za potrebe i korist kriminalne organizacije.

NAVODI OPTUŽNICE 

Specijalno tužilaštvo tereti Božovića da je kao poslanik u parlamentu Cme Gore i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine imao zadatak da prikuplja informacije za potrebe i korist kriminalne organizacije.

Prema navodima optužnog akta, Božović je učestvovao i u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po, a njegov udio iznosio je 140 kilograma.

Božović se tereti da je sa optuženim Ljubom Milovićem, Ojdanićem i Lazovićem u toku januara i februara 2021. godine iz Ekvadora preko Kraljevine Belgije do Kraljevine Holandije prenosio 846 kilograma kokaina. To su učinili s osobama koje su, kako piše u optužnici, na kriptovanoj aplikaciji „SKY ECC“ koristili nadimke „Nw night!!!“, „Wolk“, „Pacino New“ i „Hulk new“.

Izvor:M PORTAL

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.