Fon der Lajen: Kina da pritisne Rusiju da završi rat u Ukrajini

Poručeno da EU neće posustati u svojoj podršci Kijevu

Fon der Lajen: Kina da pritisne Rusiju da završi rat u Ukrajini

Francuska i Evropska komisija rekle su danas kineskom predsjedniku Si Đinpingu da žele da on iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi okončala rat u Ukrajini, ističući pritom da Evropska unija neće posustati u svojoj podršci Kijevu.

Predsjednik Emanuel Makron ugošćuje kineskog čelnika u njegovoj prvoj posjeti Evropi u pet godina i razgovarao je s njim i predsjednicom Komisije Ursulom fon der Lajen u Parizu dok nastoje da pokažu ujedinjeni front u pitanjima od trgovine do Ukrajine.

Kina je ojačala trgovinske i vojne veze s Rusijom posljednjih godina kad su SAD i njegovi saveznici nametnuli sankcije objema zemljama, posebno Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu 2022.

Kinesko-ruska trgovina dosegla je rekord od 240,1 milijardu dolara u 2023. godini, što je 26,3 odsto više u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci kineske carine. Kineske isporuke Rusiji skočile su 46,9 odsto u 2023. godini, dok je uvoz iz Rusije porastao 13 odsto.

Zapadne sile posebno su zabrinute da bi Peking mogao da dostavlja oružje Moskvi i zaobilazi postojeće sankcije na materijale koji se mogu koristiti i u civilne i u vojne svrhe.

- Računamo da će Kina iskoristiti sav svoj uticaj na Rusiju kako bi okončala ruski agresorski rat protiv Ukrajine - rekla je fon der Lajen novinarima nakon trilateralnog sastanka u Elizejskoj palati u Parizu.

Izvor:pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.