Članstvo CG ne bi opterećivalo EU, moglo bi samo da joj doprinese

Članstvo CG ne bi opterećivalo EU, moglo bi samo da joj doprinese

Politika proširenja dugoročno bi donijela benefite ekonomiji Evropske unije a članstvo naše zemlje koja broji nešto više od 500.000 stanovnika svakako ne bi opterećivalo ekonomiju EU već bi, naprotiv, moglo samo da joj doprinese, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Mandić je to kazao u svom obraćanju na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica EU koja se održava u Španiji.

On je tada kazao da je Crna Gora poslije perioda turbulentnih političkih prilika, stvaranjem nove parlamentarne većine i formiranjem vlade započela jedan novi momenat stabilnosti.

"Ta stabilnost je rezultat potpune predanosti parlamentarne većine ideji izgradnje društva mira, stabilnosti i prosperiteta kao i našeg ključnog spoljnopolitičkog cilja i ključnog prioriteta Crne Gore - punopravno članstvo u EU", kazao je Mandić.

On je kazao i da je veoma važno što ostvarivanje tog cilja podržava 80% građana Crne Gore.

"Uloga nas kao političkih predstavnika građana je da potvrdimo tu volju i budemo iskren i pouzdan partner Evropske unije", kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Mandić je naveo i da rezultati koje je, kako je kazao, za kratko vrijeme postigla Skupština zajedno sa Vladom stavljaju Crnu Goru u savršenu poziciju da upravo budemo naredna člamica EU.

"Rezultati koje smo postigli, posebno kada su u pitanju imenovanja u oblasti pravosuđa pomoću kojih smo prekinuli institucionalnu krizu ali i ključne ekonomske reforme koje za krajnji cilj imaju prilagođavanje standarda naših građana sa onima koje imaju zemlje članice, naišle su na snažno odobravanje kako od strane građana tako i naših međunarodnih partnera", kazao je.

Istakao je i da je naša zemlja zasluženo okarakterisana kao lider kada je u pitanju proces Evropskih integracija i upravo zbog toga se, kako je dodao, nalazimo pred odlučujućom, zabršnom fazom procesa pregovora.

"Ono što Skupština Crne Gore posebno cijeni a vjerujem da govorim i u ime vlade jeste usvajanje novog Plana rasta za Zapadni Balkan koji će izuzetno podstaći jačanje ekonomija zemalja kandidata i prije njihovog pristupanja samoj EU i nema sumnje da će ovaj plan ojačati zemlje poput Crne Gore koje nema otvorenih pitanje sa susjedima. Znamo da je okvir ekonomskog upravljanja ključni stub ekonomsko-monetarne unije i njegov cilj je da spriječi i ispravi makroekonomski disbalans koji bi mogao da oslabi nacionalne ekonomije. Svi smo ovih dana svjedoci da se ekonomija EU suočava sa izazovima oporavka od kovid krize i ratnih sukoba na njenim istočnim granicama. U tom kontekstu usljed većeg nivoa duga, kamatnih stopa i novih zajedničkih ciljeva, investicija i reformi EU je odlučila da reformiše stabilnost i rast", kazao je Mandić

On je pozdravio glavni cilj ove reforme EU, osiguravanje zdravih i održivih javnih finansija i istovremeno promovosanje i inkluzivnog rasta u svim članicama putem reformi i investicija.

"U kontekstu reforme monetarne politike EU smatram da bi politika proširenja dugoročno donijela benefite ekonomiji EU. Članstvo naše zemlje koaj broji nešto više od 500.000 stanovniak svakakoo ne bi opterečćivali ekonomiju EU već bi naprotiv moglo sao da joj doprinese", zaključio je Mandić na konferenciji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.