Kataib Hezbolah obnovio svoj sukob sa SAD, ispaljeno pet raketa na američku bazu u Siriji

NOVA ESKALACIJA

Kataib Hezbolah obnovio svoj sukob sa SAD, ispaljeno pet raketa na američku bazu u Siriji

Iračka militantna grupa saopštila je da će nastaviti napade na američke snage u zemlji, jer je izgleda preuzela odgovornost za napad na američku vojnu bazu na sjeveroistoku Sirije u kojem je iz iračkog grada Zummara ispaljeno najmanje pet raketa.

Nedjeljni napad na američke snage prvi je od početka februara, kada su grupe u Iraku koje podržava Iran zaustavile svoje napade na američke trupe.

Dolazi dan nakon što se irački premijer Mohammed Shia al-Sudani vratio iz posjete Sjedinjenim Američkim Državama i sastao se s Joeom Bidenom u Bijeloj kući.

Irački Kataib Hezbolah rekao je da su iračke oružane grupe odlučile da nastave napade na američko prisustvo u zemlji nakon što su vidjeli mali napredak u pregovorima o povlačenju američkih trupa tokom al-Sudanijeve posjete Washingtonu.

"Ono što se nedavno dogodilo je početak", rekla je grupa.

Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za praćenje rata za ljudska prava, rekao je da je nekoliko raketa ispaljeno "sa iračke teritorije na bazu Kharab al-Jir" na sjeveroistoku Sirije, gdje su stacionirane američke snage.

U saopšenju iračkih snaga sigurnosti optužuju se "odmetnički elementi da su raketama gađali bazu međunarodne koalicije u srcu sirijske teritorije", oko 21:50 po lokalnom vremenu.

Iračke snage odgovorile su na napad pokretanjem velike operacije potrage u sjevernoj provinciji Niniveh u kojoj je pronađeno vozilo korišteno u napadu, navodi se u saopćenju.

Snage sigurnosti su zapalile vozilo koje je uključeno, dodaje se u saopštenju.

Nakon niza raketnih napada i udara dronovima proiranskih oružanih frakcija na američke vojnike raspoređene na Bliskom istoku početkom godine, došlo je nekoliko sedmica zatišja.

U januaru su u napadu dronom ubijena tri američka vojnika u jordanskoj pustinji na granici sa Sirijom. Kao odgovor, američka vojska je pogodila desetine ciljeva u Siriji i Iraku, ciljajući na proiranske snage, i izazivajući kritike vlada obje zemlje.

Sjedinjene Države imaju oko 2.500 vojnika stacioniranih u Iraku i skoro 900 preko granice u Siriji kao dio međunarodne koalicije stvorene 2014. za borbu protiv grupe Islamska država.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.