U BiH uhapšeno više visokopozicioniranih policijaca zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom
RSE

U BiH uhapšeno više visokopozicioniranih policijaca zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom

U policijskoj akciji koja se provodi u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, u ponedjeljak, 22. aprila do sada je uhapšeno više osoba, među kojima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona, rekli su iz Tužilaštva BiH.

Kako su kazali, osumnjičeno je i više pravnih i fizičkih lica.

"Akcija, koja je još u toku, odnosi se na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana kaznena djela", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Pretresi se, kako je potvrđeno i iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), obavljaju na više desetina lokacija na području Sarajeva, Zenice i Mostara.

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili američki FBI, kao i Uprava za borbu protiv droga (DEA), te Europol.

U provođenju akcije učestvuju Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, SIPA, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, a podršku pružaju i policija Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Policijska akcija se izvodi po nalogu Suda BiH.

Prethodno je u BiH bilo još akcija hapšenja kriminalnih grupa razotkrivenih preko Anom i Sky aplikacija.

Anom je trebala biti "neprobojna" usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje. Zapravo su je napravili i distribuirali američki FBI i Australska savezna policija (AFP).

Prema zvaničnim podacima FBI-ja, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Uređaj Sky ECC je imao više od 117.000 korisnika. Za razliku od Anoma, ovu kanadsku aplikaciju su početkom 2021. razotkrile belgijska, nizozemska i francuska policija.

Izvor:RSE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.