Blinken žestoko zaprijetio Kini pred put u Peking: Prekinite podršku ruskoj vojsci ili će biti posledica

Blinken žestoko zaprijetio Kini pred put u Peking: Prekinite podršku ruskoj vojsci ili će biti posledica

Američki državni sekretar Entoni Blinken ove nedjelje otputovaće u Peking da upozori Kinu da prekine sa tehničkom podrškom ruskoj vojsci, ili će u suprotnom biti posledica.

Blinkenova trodnevna posjeta, koja počinje u srijedu, uslijedila je nakon što je Donji dom američkog Kongresa u subotu odobrio paket vojne pomoći Ukrajini od 60,8 milijardu dolara i zbog mišljenja zapadnih zemalja da se kineska pomoć Moskvi za proizvodnju vojnog hardvera povećava, prenosi Politika.

- Ako smatramo da je to neophodno, spremni smo da preduzmemo korake protiv kompanija koje ozbiljno narušavaju bezbjednost u Ukrajini i Evropi. Pokazali smo spremnost da to učinimo sa kompanijama iz brojnih zemalja, a ne samo iz Kine - rekao je zvaničnik Stejt departmenta novinarima uoči Blinkenove posjete.

Već dugo kruže izvještaji da Kina Rusiji šalje tehnologiju dvostruke namjene, koja ima i civilnu i vojnu primjenu.

Zvaničnik je istakao da podrška Kine znači da je Moskva „u velikoj mjeri obnovila svoju odbrambenu industrijsku bazu, koja ima uticaj ne samo na rat u Ukrajini, već predstavlja sve veću prijetnju za širu evropsku bezbjednost“.

Američke službe su ovog mjeseca saopštile da Kina isporučuje Rusiji djelove i mikročipove koji se koriste za proizvodnju dronova, krstarećih projektila i oklopnih vozila.

Govoreći nakon prošlonedeljnog sastanka G7, Blinken je rekao da je Kina „primarni snabdJevač“ Rusije kada je u pitanju industrijska podrška za oružje.

- Vidimo da Kina šalje mašine, poluprovodnike i druge predmete dvostruke namJene, koji su pomogli Rusiji da obnovi odbrambenu industrijsku bazu - kazao je Blinken.

Blinkenovo putovanje traje do petka, a pored Pekinga, posjetiće i Šangaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.