Može li gua sha da zamijeni botoks i hijaluronske filere
/ GETTY IMAGES-ALEKSANDRA SHAMONINA

Može li gua sha da zamijeni botoks i hijaluronske filere

Rituali ljepote su prilično zabavni. Gotovo niotkuda, drevna tehnika ili praksa odjednom postaje mejnstrim – i svi to rade. Tako je drevni kineski alat za masažu kože, postao viralna senzacija. Gua ša je dio tradicionalne kineske medicine hiljadama godina. I uključuje alate poput roga, kamena i žada za masažu kože. Ovaj alat toliko je popularan da mnogi tvrde da može zamijeniti botoks i hijaluronske filere. A da li je to tačno otkrivaju plastični hirurg dr Eunice Park, dermatolog dr Dendy Engelman i akupunkturistkinja Elizabeth Trattner.

Šta je Gua sha?

Gua ša masaža lica uključuje nježno struganje kože čvrstim pokretima nagore. Ovo budi limfni sistem i povećava cirkulaciju krvi. Takođe, podstiče eliminisanje toksina i viška tečnosti kako bi se smanjla nadutost. Dr Park objašnjava da pritisak koji se tom prilikom vrši na kožu opušta napete mišiće, slično kao nakon masaže vrata ili ramena. Prema dr Engelmanu, gua ša je "lijepa prilika da sebi posvetimo malo pažnje sebi ujutru ili uveče". Takođe ima nevjerovatne efekte na opuštenu kožu. "Gua ša ima dramatične efekte na podizanje i oblikovanje lica i stvaranje zdravog sjaja", dodaje Trattner. Vremenom i uz doslednu upotrebu, takođe može pomoći u smanjenju pojave finih linija i bora.

Može li se porediti sa botoksom

Iako i gua ša i botoks mogu poboljšati izgled linija, bora i lica koje stari, dr Park kaže da ih ne treba gurati u isti koš. "Imaju jedinstvene mehanizme djelovanja. Na primjer, gua ša može da stimuliše dotok krvi u kožu i da pomogne u smanjenju nadutosti i edema. Ali neće magično izbrisati bore."

Gua ša se oslanja na pritisak i masažu koja dovodi do protoka ustajale krvi i "oživljava" kožu. Botoks (i slično) koristi neurotoksine koji, kada se ubrizgavaju, blokiraju signale od nerva do mišića koji su potrebni za kontrakciju. Smanjenje ili eliminisanje ovih kontrakcija i izraza lica omekšava fine linije i bore. Još jedna razlika: Neuromodulatori se aktiviraju nakon nekoliko dana do jedne nedjelje, dok gua sha dugoročno poboljšava izgled kože, piše lepotaizdravlje.rs Međutim, vjerovatno ćete morati da koristite gua sha dosledno mjesecima prije nego što vidite razliku. Jer je potrebno vrijeme da se deblokira stagnirajući protok krvi i limfe. "Pokretanje limfnog sistema i cirkulacije krvi dovodi do zdravijeg i mlađeg izgleda kože. A redovnom upotrebom može pomoći u smanjenju pojave bora i finih linija", kaže dr Engelman.

Gua sha kao alternativa hijaluronskim filerima

Iako možda postoje slučajevi u kojima gua sha može biti prirodnija alternativa fileru, rezultati nikada neće biti identični onome što injekcija može postići. "Mislim da je gua ša opuštajući dio rutine njege kože. Ali je ne treba smatrati direktnom zamjenom za botoks i filere", kaže dr Park. Umesto toga, ona preferira klinički efikasne tretmane – poput hemijskih pilinga, laserskih tretmana lica i tretmana mikroiglicama za one koji još nisu spremni za injekcije ili žele da ih u potpunosti izbjegnu.

Čak i ako slijedite postojanu gua sha rutinu, ona neće izbrisati fine linije i bore sa istom efikasnošću kao botoks i fileri. "Klinički je dokazano da neurotoksini, poput botoksa, opuštaju osnovne mišiće lica koji izazivaju dinamične bore, koje traju oko tri mjeseca", kaže dr Park.

Takođe, može postojati dugoročna korist od dosledne upotrebe gua sha, ali, prema dr Parku, ove efekte je teško kvantifikovati. "Gua sha će uvijek dati mnogo blaži rezultat", dodaje dr Engelman.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.