Bojović tražio da se iz Rezolucije obrišu sankcije Rusiji, opozicija protiv, a PES i Demokrate – uzdržani

Bojović tražio da se iz Rezolucije obrišu sankcije Rusiji, opozicija protiv, a PES i Demokrate – uzdržani

Nije iznenađenje da su poslanici koalicije ZBCG, odnosno bivšeg DF-a, u Strazburu glasali za amandman poslanika Bojovića da se izmijeni dio koji se odnosi na sankcije Rusiji, ali i dio o posvećenosti Crne Gore NATO i učešću u misijama. Pitanje - zbog čega su oni sa liste PES-a, kao i poslanik Pejović, koji je i potpredsjednik Skupštine – svi grlati „zagovornici“ evropskih i evroatlantskih vrijednosti - bili uzdržani?

Poslanik koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ i član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladislav Bojović predložio je na jučerašnjem zasijedanju POSP u Strazburu da se izmijeni jedan od zaključaka zajedničke deklaracije u dijelu koji se odnosi na usklađivanje Crne Gore sa spoljnom politikom EU i sankcije Rusiji, kao i da se obriše dio koji se odnosi na učešće Crne Gore u NATO misijama

POSP čini 14 poslanika crnogorske skupštine, iz redova vlasti i opozicije, kao i 26 poslanika Evropskog parlamenta.

U usvojenoj deklaraciji pozdravlja se „kontinuirano puno usklađivanje Crne Gore sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući sve sankcije usvojene nakon ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, i njenu podršku međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima na nivou Ujedinjenih nacija, te očekuje od Vlade da zadrži svoju posvećenost u ovom pogledu; pozdravlja se aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU, kao što je operacija pomorskih snaga Evropske unije Atalanta, te u NATO i drugim međunarodnim i multilateralnim misijama“.

Međutim, Bojović je predložio da se zaključak izmijeni, te da se iz njega izmijeni dio koji se odnosi na sankcije Rusiji, ali i dio koji se odnosi na posvećenost NATO i učešće u misijama.

- Pozdravlja se kontinuirano puno usklađivanje Crne Gore sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU; podržava se međunarodni poredak zasnovan na pravilima na nivou Ujedinjenih nacija i u tom kontekstu osuđuje ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali i svih drugih država; pozdravlja se aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU, kao što je operacija pomorskih snaga Evropske unije Atalanta, kao iu međunarodnim misijama u okviru UN - piše u amandmanu koji je predložio Bojović članovima POSP-a iz Crne Gore, ali i Evropskog parlamenta.

Amandman nije usvojen, ni od strane crnogorske skupštine, ni od strane Evropskog parlamenta. Za njega je glasalo troje poslanika, svi iz reda nekadašnjeg Demokratskog fronta - predlagač Vladislav Bojović, Slaven Radunović i Jelena Božović. Protiv su bili poslanici opozicije, predvođeni Ivanom Vukovićem.

Bili su uzdržani Radinka Ćinćur bivša članica PES-a, Seid Hadžić, nezavisni poslanik sa liste PES-a, Anđela Vojinović iz Demokrata i kopredsjedavajući POSP iz redova PES-a Boris Pejović.

Kako su glasali poslanici koalicije ZBCG, odnosno bivšeg DF-a, nije iznenađenje, ali je pitanje zašto su Demokrate, kao i oni sa liste PES-a, uključujući i funkcionera te partije Pejovića, koji je i potpredsjednik Skupštine – svi grlati „zagovornici“ evropskih i evroatlantskih vrijednosti - bili uzdržani?

OBRAZLOŽENJE

Obrazlažući amandman, Bojović je poslanicima EP i Crne Gore rekao je da je amandmanom naglašeno poštovanje međunarodnog poretka koji je zasnovan na pravilima Ujedinjenih nacija.

- Za nas je u Crnoj Gori od posebnog značaja članstvo u EU, i smatram da na to treba staviti fokus. Mi smo posvećeni i treba da budemo posvećeni usvajanju kriterijuma za punopravno članstvo, a amandman je tako koncipiran i fokusiran sa namjerom da u prvi plan stavi ove ciljeve koji su nama najvažniji, a to je u ovom slučaju da što skorije dobijemo IBAR i završna mjerila za zatvaranje pregovora. Ovaj amandman obezbjeđuje cjelovitije formuilisanje ciljeva i vrijednosti za koje smatram da su značajniji za Crnu Goru - istakao je Bojović.

REZOLUCIJA I ZAKLJUČCI

U usvojenoj Rezoluciji navodi se i da Crna Gora i EU ponavljaju čvrsto uverenje da EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana i navodi se da je proširenje, kao najmoćnije spoljnopolitičko sredstvo EU, ponovo visoko na dnevnom redu za obje strane.

- Pozdravlja se podrška Evropske unije pružena Crnoj Gori u postizanju njenog najvažnijeg strateškog cilja članstva u EU i pohvaljuje se dugogodišnja posvećenost Crne Gore integraciji u EU; konstatuje se stanje pregovora o pristupanju, sa svim otvorenim poglavljima i tri privremeno zatvorena, ali i žali što više od šest godina nijedno dalje poglavlje nije privremeno zatvoreno.

Politički akteri u Crnoj Gori pozivaju se da daju nepokolebljivu podršku javnosti evropskim integracijama Crne Gore. - Neophodan je kooperativan i konstruktivan odnos između predsjednika, Skupštine i Vlade Crne Gore, a vjeruje da bi ova saradnja trebalo da da prioritet interesima crnogorskih građana i da se fokusira na osiguravanje funkcionalnosti crnogorskih institucija, u konačnici ubrzavajući napredak zemlje na njenom putu ka EU – piše u Rezoluciji.

Pozivaju se sve političke snage u novoizabranoj skupštini da se uključe u konstruktivan, smislen i inkluzivan dijalog u parlamentu, što je, kako se navodi u dokumentu, ključno za uspješnu parlamentarnu demokratiju. Rezolucijom se pozdravljaju nedavna imenovanja u pravosuđu i, kako se navodi, izražava nada da će upražnjeno mjesto za predsjednika Vrhovnog suda biti popunjeno u bliskoj budućnosti; - Očekuje se od novoimenovanih nosilaca funkcija na ovim ključnim pozicijama da obezbijede pravilno funkcionisanje pravosuđa uz nezavisnost, nepristrasnost i integritet – piše u zaključcima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.