Eskobar ove sedmice u Podgorici

Eskobar ove sedmice u Podgorici

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar posjetiće ove sedmice Crnu Goru, saopštio je Stejt department.

Očekuje se da Eskobar tokom posjete Podgorici "naglasi podršku koju Sjedinjene Države pružaju demokratskoj Crnoj Gori ukorijenjenoj u evroatlantskoj zajednici".

On će se u Crnoj Gori sastati sa predstavnicima vlasti i civilnog društva, te sa poslovnim liderima.

Prema navodima Stejt departmenta, posjeta Eskobara će "potvrditi privrženost zemljama Zapadnog Balkana na putu evroatlantskih integracija i dublje regionalne saradnje".

U saopštenju se navodi da će Eskobar posjetiti i Prištinu gdje će održati sastanke na temu uticaja nove uredbe Centralne banke Kosova u vezi sa gotovinskim poslovanjem, a očekuje se da će pozvati na postupke kojima bi se osiguralo da se potrebe stanovništva na Kosovu u potpunosti ispune.

Eskobar će se sastati sa predstavnicima vlasti u Prištini, civilnog društva i lokalnih Srba, a očekuje se da naglasi podršku Sjedinjenih Država dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije.

Eskobar će do ponedjeljka, 18. marta, posjetiti i Belgiju i Austriju.

On će se u Belgiji sastati sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i drugim zvaničnicima Unije i NATO-a, kako bi razgovarali o naporima u polju provođenja reformi koje će donijeti mir, stabilnost i napredak regionu.

Tokom posjete Austriji, Eskobar će se sastati sa predstavnicima Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), sa kojima će razgovarati o izborima u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

 

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.