Ukrajina kritikovala papinu izjavu o bijeloj zastavi

Ukrajina kritikovala papinu izjavu o bijeloj zastavi

Zvaničnici Ukrajine i njenih saveznika kritikovali su papu Franja zbog izjave da Kijev treba da ima "hrabrosti" da pregovara o okončanju rata sa Rusijom, što su mnogi protumačili kao poziv Ukrajini da se preda.

Ministar vanjskih poslova Poljske, snažnog saveznik Kijeva i ukrajinski ambasador u Vatikanu, koristili su analogije s Drugim svetskim ratom za osudu papine primjedbe. A lider jedne od ukrajinskih hrišćanskih crkava u nedjelju je rekao da je masovni pokolj civila spriječen samo odlučnim otporom zemlje invaziji koju je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin 24. februara 2022.

U intervjuu snimljenom prošlog mjeseca za švajcarsku televiziju emiter RSI, koji je djelimično objavljen u subotu, Franjo je upotrijebio frazu "hrabrost bijele zastave", navodeći da Ukrajina, suočena s mogućim porazom, treba da bude otvorena za mirovne pregovore uz posredovanje međunarodnih sila.

Izjavu pape oštro je odbacio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

"Naša zastava je žuto-plava. Ovo je zastava pod kojom živimo, umiremo i pobjeđujemo. Nikada nećemo podići nijednu drugu zastavu", rekao je Kuleba.

Izvor: RSE

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.