Orban i Tramp 8. marta o rješavanju ukrajinske krize
Orban i Tramp, Foto: X

U Budimpešti smatraju da je "mir u Ukrajini – predsjednik Tramp"

Orban i Tramp 8. marta o rješavanju ukrajinske krize

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je najavio da će premijer Mađarske Viktor Orban sa bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trampom 8. marta na Floridi razmotriti pitanje uspostavljanja mira u Ukrajini.

Prema njegovim riječima, u Budimpešti smatraju da je "mir u Ukrajini – predsjednik Tramp".

"Bez njegovog izbora za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država vidimo mnogo manje nade za mir u doglednoj budućnosti u Ukrajini, nego u slučaju njegovog izbora. Jasno nam je da sa ovakvim našim stavom ne predstavljamo većinu u Evropi. Ali, uprkos tome, uvjereni smo u to", poručio je mađarski ministar.

Istovremeno, Sijarto je dodao da "Mađarska ne želi da navodi Amerikance na to koga treba da izaberu, a koga ne", kao i da potpuno poštuju pravo američkog naroda na izbor predsjednika.

Takođe je istakao da su tokom Trampovog mandata, mađarsko-američki odnosi bili na apsolutno visokom nivou, kao da za vrijeme Trampa nije bilo velikih globalnih ratova.

On je ocijenio da se ukrajinski sukob neizbežno mora završiti pregovorima jer, "Kijev neće moći da pobijedi Rusiju", a "Rusija ne može da nadvlada cijeli Zapad".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.