Nasilje je eskaliralo: Stotine zatvorenika pobjeglo iz zatvora u glavnom gradu Haitija

Nasilje je eskaliralo: Stotine zatvorenika pobjeglo iz zatvora u glavnom gradu Haitija

Stotine zatvorenika pobjeglo je iz nacionalnog zatvora u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu, nakon što su u subotu izbile borbe u gradu.

U objavi na X-u, jedan od policijskih sindikata Haitija je zamolio da svi policajci u glavnom gradu imaju konstantno pristup automobilima i oružju kako bi pomogli policiji koja se bori da održi kontrolu nad zatvorom, i upozorio je da ako napadači uspiju - "gotovi smo".

"U glavnom gradu niko neće biti pošteđen jer će sada na snazi ​​biti 3.000 dodatnih bandita", navodi se u saopštenju.

Više sigurnosnih izvora u Port-au-Princeu izjavilo je za CNN da je najnoviji porast nasilja, koji je počeo u četvrtak i usmjeren na policijske stanice, međunarodni aerodrom i Nacionalni zatvor, bez presedana u posljednjih nekoliko godina.

Naime, bande pokušavaju svrgnuti aktuelnog premijera Ariela Henryja, zbog čega su članovi bande Jimmy Xherizer zamolili stanovnike da ne šalju djecu u školu, kako bi se izbjegla kolateralna šteta.

"Tražimo od haićanske nacionalne policije i vojske da preuzmu odgovornost i uhapse Ariel Henry. Još jednom, stanovništvo nije naš neprijatelj; oružane grupe nisu vaš neprijatelj. Vi uhapsite Ariela Henrija zbog oslobođenja zemlje", rekao je Cherizier i dodao: "Sa ovim oružjem ćemo osloboditi zemlju, a ovo oružje će promijeniti zemlju."

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.