Dronovima pogođena najveća čeličana u Rusiji koja proizvodi 18 odsto čelika

Dronovima pogođena najveća čeličana u Rusiji koja proizvodi 18 odsto čelika

Eksplozije su pogodile rusku čeličanu nakon navodnog napada dronom. To je najnoviji požar koji je pogodio industrijsko postrojenje u zemlji na drugu godišnjicu opsežne ruske agresije na Ukrajinu.

Posljednjih mjeseci došlo je do porasta napada bespilotnim letjelicama na energetsku i vojnu infrastrukturu u Rusiji, za što Moskva često krivi Ukrajinu. Međutim, Kijev često ne preuzima neposrednu odgovornost. Rusi su koristili bespilotne letjelice i projektile u širokim napadima na ukrajinske civilne ciljeve.

Igor Artamonov, regionalni guverner Lipecka, rekao je da je požar u glavnom postrojenju Novolipetsk Steela (NLMK) u subotu ujutro, oko 280 milja od granice Rusije i Ukrajine, izazvao dron. Ali Artamonov nije konkretno spomenuo Kijev i dodao da nije bilo žrtava.

Ova fabrika je primarni proizvodni pogon NLMK-a i specijalizovana je za proizvode od ravnog čelika, čineći 18 odsto ukupne ruske proizvodnje čelika. NLMK je ključna imovina za Vladimira Lisina, ruskog milijardera, trećeg najbogatijeg Rusa na Forbesovoj listi prošle godine.

Pozivajući se na neimenovane izvore, ukrajinska novinska kuća TSN izvijestila je da je fabrika bila meta ukrajinske bezbjednosne službe i Glavne obavještajne uprave te da je požar izazvao potpunu evakuaciju radnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.