Crnogorski i britanski vojni inženjeri razmijenili iskustva

Crnogorski i britanski vojni inženjeri razmijenili iskustva

Pripadnici inženjerijskog tima britanskih Oružanih snaga posjetili su ove sedmice kolege iz Inženjerijske čete Bataljona za podršku Vojske Crne Gore, kako bi razmijenili iskustva i znanja.

Kako navode usaopštenju, tokom boravka, pripadnici oba vojnoinženjerijska tima imali su priliku da posjete i pregledaju montažne mostove „Bejli“, koje je Vojska Crne Gore postavila u Bijelom Polju i Mojkovcu nakon poplava 2023. godine.

„Siguran sam da će ova razmjena iskustava doprinijeti daljem unapređenju naših inženjerskih sposobnosti i operativne efikasnosti naše čete“, kazao je komandir Inženjerijske čete VCG, poručnik Fikret Balić.

On je istakao da su britanskim kolegama prezentovali kapacitete jedinice, sa težištem na inženjerijsku strukturu, zadatke i izazove.

Načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Mitar Klikovac i britanski vojni ataše, potpukovnik Entoni Kalunjato, na sastanku su razmotrili dosadašnju saradnju inženjerijskih jedinica dvije zemlje, kao i mogućnosti za njeno širenje.

Kalunjato je istakao da je ova posjeta bila odlična prilika da britanski inženjeri svjedoče profesionalizmu, motivaciji, vještinama i naporima crnogorskih inženjera, posebno u vezi sa njihovom pomoći civilnim organima.

„Vojna pomoć se obično poziva kako bi se obezbijedile sposobnosti koje relevantni civilni organi nemaju ili ih u odgovoru na hitan slučajne ne mogu angažovati u neophodnoj mjeri. Takođe, ovaj poduhvat govori o našem širem odnosu sa Crnom Gorom, poziciji Ujedinjenog Kraljevstva prema našoj kontinuiranoj posvećenosti pružanju podrške Oružanim snagama Crne Gore u postizanju njenih ciljeva i ciljeva NATO sposobnosti“, naglasio je Kalunjato.

Kako dodaju u saopštenju Ministarstva odbrane, ovakve aktivnosti su nastavak uspješne saradnje i jačanja veza između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti odbrane.

„Važno je da nastavimo dalje unapređenje operativnih sposobnosti Vojske Crne Gore i tako jačamo bezbjednost i stabilnost naše države, dok oružane snage obje zemlje ostaju posvećene jačanju savezničkih odnosa“, istakao je pukovnik Klikovac.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.