GI 21. maj: Plate u javnom sektoru nijesu u skladu sa kvalitetom usluga niti imaju uporište

GI 21. maj: Plate u javnom sektoru nijesu u skladu sa kvalitetom usluga niti imaju uporište

Ministarstvo finansija juče je objavilo spisak najvećih ličnih primanja javnom sektoru. Lična primanja koja se kreću u rasponu od 1600-6000 eura uglavnom obuhvataju zaposlene u zdravstvu, na fakultetima, u pravosuđu, parlamentu i državnoj upravi, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.


“Očigledno je da primanja nijesu u skladu sa kvalitetom usluga koje pruža javni sektor niti imaju uporište u snazi crnogorske privrede. Osim što su objavljena lična primanja iritirajuća za najveći broj građana koji jedva sastavljaju “kraj s krajem” ovdje se radi o politici koja favorizuje “državnu prihodovnu elitu” umjesto odgovorne, kritičke i etičke društvene elite. S druge strane, ovih dana se Spajićeva vlada nateže i prijeti prosvjetnom sindikatu iako su plate nastavnika nikad manje u odnosu na plate univerzitetskih profesora”, navode iz GI 21. maj.

Dodaju da sve ovo upućuje na potrebu temeljite reforme politike zarada u javnom sektoru, uključujući i hitan program otpuštanja viška zaposlenih.

“Crna Gora je siromašna država i tu činjenicu treba uzeti u obzir i kada su u pitanju zarade u javnom sektoru. Uvođenje platnih razreda u javnom sektoru treba da bude cilj reforme politike zarada. Pritom, najviše zarade ne mogu biti desetostruko veće od najnižih zarada u javnom sektoru, niti prosječne zarade u javnom sektoru mogu biti iznad prosječnih zarada u privatnom sektoru”, kažu u GI 21. maj.

Oni smtaraju da je potreban kvalitetan, odgovoran i pristojno plaćen javni sektor ali trenutno stanje je samo odraz jedne selektivne i diskriminatorske politike koja nema utemeljenja u snazi crnogorske ekonomije niti u održivim javnim finansijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.