Amerikanci odlažu suđenja Do Kvonu: Sud čeka izručenje
Do Kvon, Foto: Pobjeda

Amerikanci odlažu suđenja Do Kvonu: Sud čeka izručenje

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) odložila je ročište protiv kompanije Terraform Labs i njenog suosnivača Do Kvona kako bi on mogao da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) iz Crne Gore i prisustvuje suđenju, prenosi portal RTCG.

Američki okružni sudija Džed Rakof uskoro će donijeti odluku o pomjeranju suđenja, odnosno novom terminu.

Komisija je saopštila juče da je odlaganje suđenje 29. januara opravdano. Takođe, usprotivili su se odvojenim suđenjima za Terraform i Kvona, i istakli da su slučajevi praktično isti, i da bi dva suđenja nepotrebno.

Do Kvonov advokat saopštio je ranije da je Južnokorejac želio da bude u sudnici, te da bi u SAD mogao biti do sredine marta.

SEC je tražio da novi termin suđenja bude 15. april, a Kvonov advokat da se pomjeri najkasnije do 18. marta. Juče je rekao da neće tražiti dalje odgađanje čak iako Do Kvon ne bude mogao da prisustvuje u novom terminu, prenosi portal RTCG.

Podsjećamo, Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora. Oni su u pritvoru gotovo osam mjeseci.

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka, tereti Do Kvona za više krivičnih djela uključujući zavjeru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

Kako je nedavno objavio američki list Vol strit džurnal već je izvjesno da će Crna Gora izručiti Do Kvona američkim vlastima. U toku je postupak ekstradicije pred crnogorskim sudovima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.