Januar nosi naziv koji ima posebnu simboliku: Zanimljivosti vezane za prvi mjesec u godini

Januar nosi naziv koji ima posebnu simboliku: Zanimljivosti vezane za prvi mjesec u godini

Iako je danas nezamislivo da godina počne bilo kojim drugim mjesecom, januar nije oduvijek bio prvi mjesec u godini. U starom Rimu, godina je započinjala u martu, a januar je uveden tek za vrijeme vladavine kralja Nume Pompiliusa.

Ime "januar" potiče od rimske riječi "ianua," što znači vrata ili ulaz. Ovaj naziv simbolizuje početak, kao što su vrata početak novog puta ili perioda. Prvi dan januara bio je praznik i označavao je početak Nove godine. No, u Evropi su se različiti datumi koristili za početak godine sve do XVI veka, kada je prvi dan januara ponovno postao opšteprihvaćen kao početak Nove godine.

Visibaba je simbol januara na našim prostorima. Bijeli cvjetovi visibabe predstavljaju nježnost i početak proljeća, a njeno latinsko ime, Galanthus, dolazi od riječi "gála" (mlijeko) i "ánthos" (cvijet). Takođe, tamno crveni kristal granata simboliše ovaj mjesec.

Jedna od zanimljivosti vezanih za januar odnosi se na njegovu dužinu. Za razliku od nekoliko drugih mjeseci koji su imali varijabilno trajanje tokom istorije, januar je oduvijek imao 31 dan.

Januar je takođe obilježen važnim istorijskim događajima. Portugalski moreplovci su 1502. godine otkrili Guanabara zaliv i nazvali ga "Rio de Janeiro," što znači "Januarska rijeka." Ovaj zaliv kasnije je postao poznat po istoimenom gradu, koji je danas jedan od najvećih i najpoznatijih gradova u Brazilu.

Osim toga, januar je mjesec rođenja nekih poznatih ličnosti, kao što su Volfgang Amadeus Mocart i Edgar Alan Po. Takođe, u januaru 1943. godine, nacistička vojska dožijvela je prvi veliki poraz kod Staljingrada, što je imalo ključan uticaj na ishod Drugog svjetskog rata.

Statistički gledano, januar je najnepovoljniji mjesec za parove u braku ili vanbračnim vezama, jer se tokom ovog mjeseca najviše njih razdvaja. Stoga je važno obratiti pažnju na partnera i zajedno proslaviti početak nove godine.

Januarske rasprodaje su takođe značajan dio ovog mjeseca i prvi puta su zabilježene u Velikoj Britaniji 1865. godine. Danas su rasprodaje postale široko prihvaćeni poslovni običaj širom svijeta.

U zaključku, januar je mjesec koji obiluje zanimljivim istorijskim i kulturnim aspektima. On simbolizuje početak, nove mogućnosti i svježi početak, te nas podsjeća na važnost tradicija i promjena koje donosi svaka nova godina.

Izvor Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.