Ibrahimović: Podržaćemo izbornu reformu, kongres BS-a naredne godine
Ervin Ibrahimović

“Prioritet naše partije da Crnu Goru vratimo na evropski put“

Ibrahimović: Podržaćemo izbornu reformu, kongres BS-a naredne godine

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović u razgovoru za Portal RTCG rekao je da je prioritet te partije da Crna Gora bude vraćena na evropski kurs i da se ubrza put ka EU, jer je punopravno članstvo u Evropskoj uniji najsnažniji garant uspostavljanju i poštovanju demokratskih principa, vladavine prava, društva jednakih šansi i socijalne pravde.

U razgovoru za portal RTCG-a, Ibrahimović kaže da će se truditi da rade u u interesu bošnjačkog naroda ali i svih građana i države Crne Gore.

Novinare je zanimalo šta je u političkom smislu obilježilo godinu za nama?

“Tri izborna ciklusa koje smo imali tokom 2023. godine, zasigurno su nešto što je bilo u fokusu, ne samo političke, već cjelokupne javnosti. Generalno gledano, u protekloj godini imali smo promjenu predsjednika države gdje je  Jakov Milatović iz Pokreta Evropa sad izabran za predsjednika Crne Gore kao i kalo kasnije formiranje nove Vlade na čijem je čelu Milojko Spajić, takođe iz Pokreta Evropa sad“, podsjetio je Ibrahimović.

To je krupna navodi politička promjena i suštinski ali i fenomenološki jer je atipična za sve političke sisteme obzirom da se radi o novoj političkoj partiji, doduše sa zamahom iz jednog nepotpunog mandata u Vladi.

“Sa druge strane novoformirana skupštinska većina je vrijednosno, donekle i ideološki, veoma heterogena i neko će sigurni vrlo brzo morati da pravi krupne ideološke ustupke i da kalkuliše sa posljedicama toh ustupaka u rejtingu, medjunarodnom položaju... Mislim da nas čeka turbulentan politički period i vidjećemo kako će se sve to odraziti na društvo, političke partije i koalicije.

Što se nas u Bošnjačkoj stranci tiče veoma smo zadovoljni kada je riječ o izborima, jer je naš rezultat na parlamentarnim izborima od 11. juna 2023. godine najbolji od osnivanja partije, imamo šest poslanika u Skupštini dok smo na izborima osvojili 7,08% glasova. Vjerujem da je to pokazatelj ispravne politike koju je BS vodila sve ove godine ali i političkog sazrijevanja bošnjačkog naroda.

Bošnjaci su pokazali da vjeruju svojoj nacionalnoj partiji a mi smo se trudili, i to ćemo raditi i u budućnosti, da i dalje radimo u interesu bošnjačkog naroda ali i svih građana i države Crne Gore“, naglašava lider BS-a.

⁠Upitan je koji su prioriteti Bošnjačke stranke u 2024. godini?

“Naš prioritet je da Crnu Goru vratimo na evropski kurs i da ubrzamo put Crne Gore ka EU jer vjerujemo da je punopravno članstvo Crne Gore u EU najsnažniji garant uspostavljanju i poštovanju demokratskih principa, vladavine prava, društva jednakih šansi i socijalne pravde“, kategoričan je Ibrahimović.

Mišljenja je kako navodi da je za stizanje do ovih ciljeva nužno da Crna Gora ima stabilnu i proevropska Vladu.

Je li aktuelna Vlada takva vidjećemo veoma brzo jer su pred njim izazovi na kojima će se morati dokazivati suština tog evropskog karaktera.

“Naš cilj je i razvoj sjevera na kojem ćemo instistirati kao politička partija koja ima ozbiljnu smagu u Skupštini ali i koja učestvuje u vlasti na lokalnom nivou u više opština na sjeveru Crne Gore“, ističe Ibrahimović.

Novinari su ga upitali kako omogućiti da sjever Crne Gore bude ekonomski razvijenije područje?

Ibrahimović poručuje da nema razvijenog sjevera bez kapitalnih projekata koji će brzo generisati nova, održiva radna mjesta i podstaći privrednu aktivnost.

“Zato i stalni apel ili vapaj da Vlada ozbiljno shvati naše pozive da se važni kapitalni i infrastrukturni projekti na sjeveru krenu što prije realizovati i to brzinom koja će zavisiti samo od zakonskih procedura i dinamike izvodjenje radova te da sa tim nema kalkulacija jer sjever nema vremena za čekanje i mogli bismo diskriminatorskim odnosom prema sjeveru izgubiti demografsku bitku u tom regionu.

Na žalost usvojeni Budžet je sjever stavio na čekanje na godinu dana i to je veoma loša poruka građanima sjevera Crne Gore.

Sa druge strane potpuno je neshvatljivo da se olako propušta šansa da turistički i drugi potencijali koje ima sjever daju novi snažan inpuls privrednom razvoju CG, da se smanjenjem sezonalnosti povećaju prihodi od turizma ali i da se privuku strane investicije“, kazao je Ibrahimović.

⁠Novinare je zanimalo je li u 2024.godini planiran Kongres BS?

“Četvrti Kongres Bošnjačke stranke održan je 13. juna 2021. godine. Dakle, mandat aktuelnom rukovodstvu partije traje i po planu rada, mi ćemo Kongres održati sredinom 2025. godine. Do tada, cilj je da još više radimo na osnaživanju svih struktura u partiji, posebno Foruma žena i Foruma mladih. Siguran sam da Bošnjačka stranka, kao partija koja u kontinuitetu ostvaruje sve bolji izborni rezultat, ima odličnu perspektivu, a to potvrđuju i posljednja istraživanja javnog mnjenja“, ističe Ibrahimović.

Upitan je hoće li učestvovati u predstojećoj reformi izbornog zakonodavstva?

“Apsolutno. Kao što znate mi smo podržali formiranje Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i delegirali poslanika Adrovića u taj odbor.

Mi smo kao partija bili itekako zainteresovani za reformu izbornog zakonodavstva i tokom trajanja prošlog saziva Skupštine, ali nažalost, tada nije bilo dijalog između vlasti i opozicije“, dodaje Ibrahimović.

Mišljenja je da je vrijeme da se otvori i ta temu.

“Poznato je da Bošnjačka stranka zastupa stav da, poput naših susjeda, treba da omogućimo da državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, da svoje pravo mogu ostvariti u DKP-u.

Takođe, Bošnjačka stranka je spremna da razgovara i o drugim modelima, koji predviđaju sveobuhvatnu reform izbornog zakonodavstva, poput otvorenih lista i svih onih preporuka koje imamo od strane naših međunarodnih partnera, prije svega OEBS/OHDIR“, zaključio je lider BS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.