Prosvjetna inspekcija utvrdila nezakonito ocjenjivanje polaznika na Policijskoj akademiji

Prosvjetna inspekcija utvrdila nezakonito ocjenjivanje polaznika na Policijskoj akademiji

Nakon pisanja portala Standard i nezakonitom ocjenjivanju polaznika na Višoj stručnoj skoli ''Policijska akademija'', Prosvjetna inspekcija izvrsila nadzor i utvrdila da ova ustanova od 2014. godine nezakonito ocjenjuje polaznike ocjenama od šest do 10, kao sto se ocjenjuje studenti na visokoskolskim ustanovama. Ova ustanova godinama obrazuje polaznike po obrazovnom program ''policajac'' u trajanju od dvije godine, koji po završetku stiču diplomu o višem stručnom obrazovanju odnosno kvalifikaciju nivoa obrazovanja V, u skladu sa Zakonom o stručnom obrazovanju.

Iako i za ovu ustanovu važi Zakon o stručnom obrazovanju, kao i za srednje škole u kojima se obrazuju učenici za dvogodišnje, trogodišnje i četvorogodišnje obrazovanje, Policijska akademija, nije sprovodila Zakon u dijelu ocjenjivanja polaznika onako kako je bilo propisano.

Zakonom o stručnom obrazovanju definisano je da uspjeh i nastavnih predmeta izražava ocjenama od 1 do 5, dok na Policijskoj akademiji, polaznici se ocjenjuju ocjenama od 6 do 10, kao na viskoškolskim ustanovama.

Upravo, zbog ove situacije veliki broj polaznika koji je završio Policijsku akademiju, upisao je razne privatne fakultete, koji su im priznali veliki broj predmeta koje su pohađali kroz obrazovanje za policajca.

Važećim propisima iz oblasti obrazovanja, definisano je da nakon završene više stručne škole u trajanju od dvije godine, polaznici ne mogu da nastave dalje školovanje, jer viša stručna škola nema prohodnost prema visokom obrazovanju.

S obzirom na ovu situaciju, veliki broj polaznika Policijske akademije upisivao je fakultete, kako bi stekli diplome visokog obrazovanja i time izbjegli da rade kao policajci, što sa druge strane uticalo na nedostatak potrebnog broja policajaca u Crnoj Gori. Za dvogodisnje skolovanje za zanimanje policajac, drzava izdvaja po 15 hiljada eura po polazniku.

Postavlja se pitanje kako je moguce da JU Centar za stručno obrazovanje koja je po zakonu nadležna da sprovodi utvrđivanje kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada u stručnim školama, tokom utvrđivanja kvaliteta rada Policijske akademije u 2022.godine nije utvrdila nezakonito ocjenjivanje polaznika iz predmeta koji su predviđeni nastavnim planom i programom. U Izvještaju o utvrđivanju kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada u Policijskoj akademiji koji je objavljen na sajtu Centra za stručno obrazovanje, nadzornici nigdje ne pominju nezakonito ocjenjivanje.

Da li će zbog ovakvih propusta, ministarka prosvjete tražiti da se provjere i diplome polaznika Policijske akademije koji su nakon njenog završetka upisali određene fakultete koji su im priznali položene predmete tokom učenja na Policijskoj akademiji. Da li će ministarka prosvjete sprovesti postupak utvrđivanja odgovornosti na Policijskoj akademiji zbog nepostupanja po Zakonu o strućnom obrazovanju.

Da li će ministarka prosvjete traziti odgovornost nadzornika iz Centra za stručno obrazovanje koji u postupku utvrđivanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada u Policijskoj akademiji nisu stručno i kvalitetno obavili nadzor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.