Austrija pooštrila zakon o zabrani nacističkih i ekstremističkih simbola

Austrija pooštrila zakon o zabrani nacističkih i ekstremističkih simbola

Ova alpska zemlja, koju je Adolf Hitler pripojio 1938. godine, ima jedan od najstrožih zakona u Evropi u vezi sa neonacističkim zločinima, ali su osude rijetke Austrijski parlament je pooštrio zakon o zabrani nacističkih simbola ili onih koji su povezani sa palestinskim pokretom Hamas, u cilju suprotstavljanja porastu antisemitskih i ekstremističkih djela, prenosi N1.

Ova alpska zemlja, koju je Adolf Hitler pripojio 1938. godine, ima jedan od najstrožih zakona u Evropi u vezi sa neonacističkim zločinima, ali su osude rijetke.

Amandman na zakon iz 1947. godine usvojili su svi poslanici, osim onih iz krajnje desničarske Slobodarske partije (FPO).

Nošenje nacističkih simbola ili bilo kog drugog simbola na listi, koja posebno uključuje Hamas, organizaciju Muslimanska braća ili Hezbolah, sada će biti kažnjena većim kaznama, do 20.000 eura.

Državni službenici proglašeni krivim biće razriješeni dužnosti.

Tekst takođe kriminalizuje svako minimiziranje holokausta i drugih nacističkih zločina.

Prestupi koje su Austrijanci počinili u inostranstvu, posebno putem širenja propagande putem interneta, potpadaju pod novi zakon, koji takođe olakšava konfiskaciju nacističkih predmeta.

Austrija, Hitlerova domovina, dugo se predstavljala kao žrtva nacizma, poričući saučesništvo mnogih Austrijanaca.

Tek je kasnih 1980-ih počela da ispituje svoju odgovornost za Holokaust.

Ukupno je ubijeno 65.000 austrijskih Jevreja, a 130.000 je prinuđeno na izgnanstvo.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.