Šolc najnepopularniji kancelar za četvrt vijeka
Olaf Šolc

Šolc najnepopularniji kancelar za četvrt vijeka

Rejting njemačke vlade dostigao je novi crni rekord od samo 17 odsto biračkog tijela, a njen lider, kancelar Olaf Šolc, bilježi najnižu ocjenu, od 1997. godine, otkako se sprovodi ova anketa. Ovaj socijaldemokrata dobio je pozitivnu ocjenu od samo petine sunarodnika! Što se njegove Socijaldemokratske partije (SPD) tiče, ona trenutno može da računa na 14 procenata izbornih glasova, što je dva poena manje nego prošlog mjeseca i najmanje od juna 2021. godine.

Najsvježija anketa, istraživanje "Dojčlandtrenda", pokazuje da se slabo kotiraju i partneri SPD u "semafor koaliciji", Zeleni imaju 15 odsto, a liberali bi bili ispod cenzusa. Sa samo četiri procenta, ne bi ni ušli u Bundestag da je glasanje danas.

Nasuprot njima, opozicija je u uzlaznom trendu, pa tako Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i njena sestrinska stranka Hrišćansko-socijalna unija (CSU) koja postoji samo u južnoj i najbogatijoj saveznoj pokrajini Bavarskoj, dobile bi trećinu biračkog tijela, što je najviše od marta 2021. Slijedi desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), koja ima petinu glasova. Ljevica ne bi ni bila u parlamentu, jer raspolaže sa tri odsto glasova.

Ovi neveseli rezultati sondaže javnog mnjenja objavljeni su uoči partijskog kongresa socijaldemokrata koji je počeo juče i traje do nedjelje. U atmosferi preispitivanja kad je pošlo po zlu i šta je sve moglo bolje, Šolc i partijske kolege treba da naprave predizbornu strategiju za savezne parlamentarne izbore, dogodine.

SPD, Zeleni i liberali prošli su kroz nekoliko kriza, ali nijedna nije bila tako duboka kao trenutna budžetska, podsjeća Dojče vele. Skoro polovina birača (47 odsto) računa na uštede u troškovima.

Pristalice SPD (59 odsto) i Zelenih (55 odsto) se zalažu za suspenziju takozvane kočnice dugova, što znači da zagovaraju nova zaduživanja. Glasači CDU/CSU (58 odsto) i AfD (69 odsto), s druge strane, podržavaju jasne mjere štednje. Anketari su pitali građane gdje uštedjeti, ako se ne dižu novi krediti. Čak 64 odsto njih smatra da treba smanjiti davanja za nezaposlene.

Razborit, ali nedorastao

Svaki drugi ispitanik (48 procenata) smatra da se Šolc ponaša razborito. Samo četvrtina ga, međutim, trenutno vidi kao dobrog kriznog menadžera (23 odsto), 12 odsto potvrđuje njegovu sposobnost da ubjedljivo komunicira, a samo 27 odsto njih smatra da je dorastao kancelarskom poslu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.