Momo Koprivica

Koprivica poručio

"Koncesija Mićunoviću u Hiltonu je sramota za Crnu Goru"

Da se godinama govorilo o kontroverznom nikšićkom biznismenu Branislavu Branu Mićunoviću i povezanosti sa kriminalom i korupcijom, potvrdile su Sjedinjene Američke Države, mišljenja je potpredsjednik vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Pored Mićunovića, SAD su uvele sankcije i za Miodraga Davidovića. Država, kaže, ne smije sjedjeti skrštenih ruku, pa i od domaćih nadležnih organa očekuje reakciju.

"Imajući u vidu navedeno od strane naših savezničkih država, SAD, i najvažnijih spoljnopolitičkog partnera, imajući u vidu i ono što je fond obavještajnih podataka naših bezbednosnih organa, očekujem da oni preduzmu odgovarajuće aktivnosti i mjere, kako bi se došlo i do dokaza u krivičnom pravnom smislu za ove stvari i kako bi se to procesuiralo i svako snosio konsekvence za svoje nezakonito postupanje. Niko ne smije biti izuzet od pravne države i niko ne smije biti pošteđen, a moraju doći na dnevni red i pitanja ko je sve njemu i sistemu države pomagao. Jer je i taj, i moralno, i pravno odgovoran kao i onaj koji se bavi ovim kriminalom u svom prethodnom periodu", kazao je Koprivica za Novu M. 

No, dok velike zemlje preduzimaju mjere, naši nadležni organi su godinama ćutali, a prethodna vlada dala je vjetar u leđa pojedinim odlukama koje se tiču Mićunovića, navodi Koprivica.

"To lice Mićunović je u oktobru dobio koncesiju za priređivanje kazinskih igara na sreću u hotelu "Hilton" od strane 43. vlade. I to je svakako sramota za Crnu Goru i za tu vladu", istakao je Koprivica.

"Što je dozvolila da mu dodjeljuje koncesije za igre na sreću, na osnovu čega on pere novac, koji očigledno prema ubjedljivim dokazima institucija Sjedinjenih Američkih Država stiče kriminalom, pere preko sistema igara na sreću", kazao je Koprivica.

Sva saznanja i informacije koje ima dostaviće, kaže, nadležnim organima.

"Iniciraću da korišćenjem i domaćih i međunarodnih mehanizama svako pa i ovo lice snosi konsekvence za svoje bezakonje, pa čak i nemoral koji je sprovodio. A znamo dobro da su i u prethodnom periodu, dakle i pretprošle godine neka lica bliska prethodnoj vladi dolazila kod njega na kanabe", istakao je Koprivica.

Na sjednici parlamenta u srijedu biće izabran sedmi sudija Ustavnog suda, čime će, kaže Koprivica, taj sud funkcionisati u punom kapacitetu, time će biti smanjena mogućnost grešaka ali i blokade.

"Smatram da će kompletiranje Ustavnog suda doprinijeti i legitimnosti njegovih odluka, zatim sprečavanju eventualnih blokada zbog toga što je trenutno paran broj sudija Ustavnog suda, pa su moguće i blokade u odlučivanju, odnosno da postoji paritet u odlučivanju, dakle tri-tri, umjesto da se presječe i donese odluka. I na kraju krajeva smatram da je kompletiranje Ustavnog suda od velikog i posebnog značaja za jačanje kapaciteta Ustavnog suda da riješi problem nagomilanih predmeta. I kada je u pitanju ocjena ustavnosti zakona i drugih propisa, tako kad su u pitanju ustavne žalbe kojih je mnogo u ovom prethodnom VD stanju", kazao je Koprivica.

Ništa manje važan je izbor VDT-a u punom mandatu i nedostajućih članova sudskog savjeta. Vlada će, kaže, dati doprinos i dati sve od sebe da se stvori atmosfera dijaloga i kompromisa kako bi se i ova važna pitanja iz oblasti pravosuđa riješila. Osvrnuo se i na nedavnu aferu Tunel, smatra da je ona bila kompromitacija bezbjednosnog sektora ali i državnog aparata.

"Neophodno je razjašnjenje te afere, neophodno je utvrđivanje odgovornosti u bezbjednosnom sektoru zbog takvih propusta. I ono što je posebno, značajno i važno, reći jeste da je ovo i prilika da formiramo jednu snažnu političku volju, a Vlada Crne Gore ima tu volju, a to je da kreiramo i da izgradimo centar za čuvanje dokaznog materijala. Jednu dobro čuvanu, bezbjednu ustanovu po američkom modelu, gdje će se dakle na jednom mjestu objediniti svi ti predmeti koji su od značaja za vođenje krivičnog postupka", naglasio je Koprivica.

Koprivica naglašava i da je neophodna odlučena i koordinirana reforma antikorupcijskog zakonodavstva, te da bi i trebalo reformisati Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.