Koprivica: Prva smo vlada koja je dala konkretne rokove za povećanje plata i penzija
Momo Koprivica

Koprivica: Prva smo vlada koja je dala konkretne rokove za povećanje plata i penzija

Uvjeren sam da će Vlada biti stabilna i da ćemo na kraju 44. Vlade imati i pravno uređeniju i politički stabilniju Crnu Goru sa građaninom koji je ekonomski zadovoljan, koji može od svoje plate da ne samo izdržava sebe i svoju porodicu več i da kreira određenu štednju kako bi i on kapitalno investirao u budućnost svoju i svoje djece, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za RTNK novoizabrani potpredsjednik nove Vlade za politički sistem , pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Koprivica je u emisiji RTNK “ Kontakt“ kazao da ova Vlada kao ni jedna ulazi sa takvim kapitalom, a to je podrška u Parlamentu.

“Praktično tri petine poslanika je podržalo izbor ove Vlade i to je vrlo važno kako za donošenje brojnih reformskih zakona, a tako i za vođenje dijaloga o definitivnom rešavanju stanja u pravosuđu koje nije u prethodnom sazivu do kraja riješeno, a na slijeđeno je iz perioda do 30. avgusta 2020.godine. Mislim na reizbir Vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu, izbor sedmog sudije Ustavnog suda i na izbor preostala tri člana Sudskog savjeta. V.d. stanje ne samo da je prepreka efikasnijem radu, unutrašnjoj organizaciji pravosuđa nego je svakako jedna ozbiljna prepreka na planu evropskih integracija. Ova Vlada je sačinjena od konstituenata koji imaju tu kapitalnu podršku u Parlamentu. I naravno očekujem da se u redu onih koji podržavaju reformske zakone, onih koji su za rešavanje definitivno i konačno v.d.stanja u pravosuđu nađu i kolege iz opozicije ukoliko ne žele da se priključe nekoj politici opstrukcije. Vjerujem da ćemo svi zajednički i te kapitalne stvari i projekte od značaja za evropske integracije zajedno završiti. Ova Vlada je drugačija i zaista je specifična po jednom veoma važnom aspektu a to je da je ona postavila vrlo precizne zadatke ali i rokove za sprovođenje ekonomskih reformi i to jeste kuriozitet i to jeste jedan dragocjen kapiral koji ona donosi- povećanje penzija januar 2024.i povećanje plata januar 2025.godine. To su jasno naznačeni rokovi i u kvantitativnom i u vremenskom a i svakako i u kvalitativnom smislu i to je mjera odgovornosti prema građanima i mjera posvećenosti ostvarenju onoga zašto je dobijen mandat i od građana i od Skupštine. Sve to govori da ova vlada počiva na jednom zdravom temelju i na jasnom i preciznom planu koji u fokusu ima ekonomske i institucionalne teme za razliku od nekog ranijeg perioda i ranijih vlada koje su dominantno imale ideološke i identitetske tenzije u svom fokusu. Drugačija je Vlada svakako i po tome što, pored ostalog , po prvi put imamo jednog od potpredsjednika zaduženog za antikorupciju,dakle za borbu protiv korupcije i ta činjenica je i meni govorila o volji mandatara a sada premijera Spajića i konstituenata sadašnje parlamentarne većine o volji i nedvosmislenoj riješenosti da se vlada zajedno sa drugim institucijama beskomoromisno uhvati u koštac sa korupcijom i kriminalom, da se ponište i prekinu sve koruptivne prakse, da se okonča svaki oblik zloupotreba vlasti i da se za to sprovedu i sankcije. I upravo sam zbog toga sam prihvatio da budem dio te vlade i jedan od njenih članova“, istakao je Koprivica.

Koprivica je rekao da je prvog radnog dana nove Vlade doneseno niz važnih odluka što govori da će 44. Vlada biti efikasna

“Očekujem da će novoformirana parlamentarna večina raditi u interesu građana, da će brzo donositi odluke i da će brzo usvajati zakonska rješenja. Što takođe često ranije nije bio slučaj kada su u pitanju prethodne vlade i ne vidim razlog da činioci iz opozicije, koja jeste heterogena, ne podržavaju brojne reformske zakone koji će biti na agendi vlade i Skupštine.

Očekivanja građana jesu velika, zato što smo imali trodecenijsko propadanje institucija, devastaciju prirodnih bogatstava, vrijeme je da se okončaju i ostale agonije“, istakao je Koprivica.

Rekao bih da ova Vlada kao ni jedna ulazi sa takvim kapitalom, a to je podrška u Parlamentu. Praktično tri petine poslanika je podržalo izbor ove Vlade i to je vrlo važno kako za donošenje brojnih reformskih zakona, a tako i za vođenje dijaloga o definitivnom rešavanju stanja u pravosuđu kohe nije u prethodnom sazivu do kraha riješeno, a na slijeđeno je iz perioda do 30.avgusta 2020.godine. mislim na reizbir Vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu, izbor sedmog sudije Ustavnog suda i na izbor preostala tri člana Sudskog savjeta. V.d.stanje ne samo da je prepreka efikasnijem radu, unutrašnjoj organizaciji pravosuđa nego je svakako jedna ozbiljna prepreka na planu evropskih integracija. Ova Vlada je sačinjena od konstituenata koji imaju tu kapitalnu podršku u Parlamentu. I naravno očekujem da se u redu onih koji podržavaju reformske zakone, onih koji su za rešavanje definitivno i konačno v.d.stanja u pravosuđu nađu i kolege iz opozicije ukoliko ne žele da se priključe nekoj politici opstrukcije. Vjerujem da ćemo svi zajednički i te kapitalne stvari i projekte od značaja za evropske integracije zajedno završiti. Ova Vlada je drugačija i zaista je specifična pi jednom veoma važnom aspektu a to je da je ona postavila vrlo precizne zadatke ali i rokove za sprovođenje ekonomskih reformi i to jeste kuriozitet i ro jeste jedan dragocjen kapiral koji ona donosi- povećanje penzija januar 2024.i povećanje plata januar 2025.godine. to su jasno naznačeni rokovi i u kvantitativnom i u vremenskom a i svakako i u kvalitativnom smislu i to je mhera odgovornosti prema građanima i mjera posvećenosti ostvarenju onoga zašto je dobijen mandat i od građana i od Skupštine. Sve to govori da ova vlada počiva na jednom zdravom temelju i na jasnom i preciznom planu koji u fokusu ima ekonomske i institucionalne teme za razliku od nekog ranijeg perioda i ranijih vlada koje su dominantno imale ideološke i identitetske tenzije u svom fokusu.

Drugačija je Vlada svakako i po tome što, pored ostalog , po prvi put imamo jednog od potpredsjednika zaduženog za antikorupciju,dakle za borbu protiv korupcije i ta činjenica je i meni govorila o volji mandatara a sada premijera Spajića i konstituenata sadašnje parlamentarne većine o volji i nedvosmislenoj riješenosti da se vlada zajedno sa drugim institucijama beskomoromisno uhvati u koštac sa korupcijom i kriminalom.

Pred novom vladom brojni su izazovi.

“Među izazovina vlade na čijem čelu je Spajić svakako vidim jačanje institucija koje su naźalost u prethodnih 30 godina bile zarobljene od strane nekolicine pojedinaca iz DPS-a, kao drugo vidim jačanje vladavine prava. To je teren na kojem Crna Gora kaska i kad su u pitanju evropske integracije ali i zaostaje u odnosu na ono što su potrebe, želje i očekivanja građana u smislu uspostavljanja pravde u punom smislu te riječi. Jedan od najvažnijih izazova je svakako i izazov finansijske prirode koji prati mnogo razvijenije države a svodi se na pitanje unapređenja životnog standarda. To je jedan veoma vaźan zadatak Vlade , ona u fokusu ima ekonomske i institucionalne reforme. I na kraju jedan od najvažnijih izazova jeste što skorije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Mi se nalazimo trenutno u jednon osjetljivoj fazi pregovora gdje je neophodno zadovoljiti privremena mjerila iz pogavlja 23, to su pravosuđe i temeljna prava, i poglavlja 24 pravda, sloboda i bezjednost kako bismo dobili izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila i na kraju i završnih mjerila i na taj način zaokružili u punom smislu proces pristupanja Crne Gore EU što svakako nije cilj sam po sebi, cilj je da se nađemo u društvu razvijenih naroda kako bismo unaprijedili standarde po kojima se Vlada i upravlja, standarde po kojima žive pojedinci i komuniciraju sa državom, ali svakako da bismo imali funkcionalnu tržišnu ekonomiju koja je u stanju da se izbori sa pritiscima konkurencije iz drugih tržišnih privreda i da unaprijedimo kvalitet života za našeg čovjeka“, rekao je Koprivica.

Uvjeren je da su postavljeni ciljevi realni i ostvarivi.

“Rekao bih i da u dosadašnjem radu konstituenata nove parlamentarne većine i činilaca Vlade je dovoljno bilo veće aktivnosti koje uvjeravaju građane da će ono što je proklamovano biti i ispunjeno.

Podsjećam, dominantni konstituenti ove parlamentarne većine i Vlade su oni subjekti koji su kreirali program Evropa sad 1. To je prije svega gospodin Spajić koji je doveo do povećanja plata u Crnoj Gori. Zatim konstituent Vlade je i Demokratska Crna Gora koja je uvijek imala jedan poseban senzibilitet u odnosu na ranjive kategorije, tako da smo i u ovom prethodnom sazivu Skupštine kreirali set socijalnih zakona kojima je itekako unaprijeđen životni standard građana. Naravno, zajedno sa ostalim konstituentima parlamentarne većine smo dosledni u borbi protiv mafije, organizovanog kriminala, korupcije i brojnim zakonskim projektima smo posvjedočili tu borbu i sve u svemu reklo bi se da iza ovih postavljenih ciljeva i ekonomskih i institucionalnih stoje ljudi koji su u prethodnom periodu radili na ostvarenju tih ciljeva. I to im daje za pravo da postave nove ciljeve, a građani su svakako ukazali povjerenje i u odnosu na te ciljeve i u odnosu na kreatore tih ciljeva i one koji će da sprovode i konkretnim, praktičnim politikama 11.juna. Tada je pobijedila zapravo i priča o unapređenju ekonomije i unapređenje institucija i pravne sigurnosti građana. Svakako da je u prethodnim decenijama više rađeno za javni interes a manje za privatne, pojedinačne interese danas bi postavljeni ciljevi bili mnogo manja misija. Ali i ovako postavljeni ambiciozni ciljevi imaju svoje uporište i u znanju i u dosadašnjem radu onih koji su ih predložili“, ocijenio je Koprivica.

RTNK, CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.