Belgijski ministar pravde podnio ostavku nakon terorističkog napada: Neprihvatljiva greška koja je dovela do tragičnih posljedica
Foto: Screenshot

Belgijski ministar pravde podnio ostavku nakon terorističkog napada: Neprihvatljiva greška koja je dovela do tragičnih posljedica

Ministar pravde Belgije Vensan van Kvikenborn podnio je u petak uveče ostavku na konferenciji za novinare na kojoj je prisustvovao i glavni briselski tužilac Johan Demil.

Njegova ostavka dolazi nakon informacije dobijene u petak ujutro, a tiče se teroriste koji je ubio dvije osobe u ponedjeljak u Briselu, navodi “Brisels tajms”.

Tunis je 15. avgusta 2022. godine zatražio isporučenje Abdesalema Lasuda. Belgijsko Ministarstvo pravde proslijedilo je zahtjev 1. septembra prošle godine javnom tužilaštvu Brisela, ali slučaj nije procesuiran: nadležni sudija nije postupio po zahtjevu za ekstradiciju.

“Ovo je pojedinačna, istorijska i neprihvatljiva greška sa dramatičnim posljedicama”, rekao je ministar Van Kvikenborn i dodao da preuzima političku odgovornost tako što će podnijeti ostavku.

“Nezavisnost sudije je temelj naše vladavine prava. Uvijek sam branio taj princip i nastaviću. Kao ministar pravde, ne mogu nikako da utičem na odluke sudije. Iako je ovo bila odluka nezavisnog sudije, želim da preuzmem političku odgovornost za neprihvatljivu grešku. Iskreno se izvinjavam u ime Ministarstva pravde žrtvama i njihovim porodicama. Takođe se izvinjavam, u ime ministarstva, i švedskom narodu, ali i našim belgijskim sunarodnicima”, poručio je bivši ministar.

Briselski tužilac Demil govorio je o “nesrećnom spletu okolnosti”. Van Kvinekborn dodao je da je dojava od strane policijske službe o potencijalnoj radikalizaciji već istražena “kao i različite izjave sadržane u policijskoj bazi podataka u vezi sa prijetnjama smrću osobi u prihvatnom centru za tražioce azila i naknadni izvještaj”.

Napad u ponedjeljak dogodio se uoči fudbalske utakmice između Belgije i Švedske. Počinioca terora, koji je na video-snimku rekao da je njegov čin islamistički, ubila je policija u utorak ujutro.

Nekoliko medija prenijelo je u petak da je terorista bio osuđen na 26 godina u Tunisu, a ta informacija potvrđena je novinskoj agenciji Belga. U rodnoj zemlji osuđen je 2005. godine za pokušaj ubistva i još neka djela, ali je pobjegao iz zatvora 2011. godine i putovao po Evropi, završivši u Belgiji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.