Foto: Vlada Crne Gore

Tužilaštvo u Švedskoj poručilo

"Eriću određen pritvor, čekamo zahtjev za izručenje"

Iz švedskog tužilaštva saopštili su za Portal RTCG da je Vladimiru Eriću, osumnjičenom za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, određen pritvor i da se čeka crnogorski zahtjev za izručenje.

U odgovoru na pitanja RTCG iz kancelarije tužilaštva Švedske za borbu protiv organizovanog kriminala kazali su da vjeruju kako će više detalja o tome šta se Eriću stavlja na teret saznati iz zahtjeva za izručenje. 

"Erić Vladimiru je sada određen pritvor i čekamo zahtjev Crne Gore za ekstradiciju. Krivično djelo koji se pominje u crvenoj potjernici je 'teška krađa', ali pretpostavljamo da ćemo više detalja o tome dobiti u zahtjevu Crne Gore za ekstradiciju. Ministarstvo pravde u Švedskoj brine o prikupljanju zahtjeva za ekstradiciju i to biti komunikacija sa crnogorskom stranom. Ne posjedujemo više detalja o tome kako je uhapšen, ali sada je zadržan u pritvoru dok čekamo  zahtjev za ekstradiciju", saopštili su iz švedskog tužilaštva za portal RTCG. 

Prije nekoliko dana, iz švedskog Ministarstva pravde prokomentarisali su za Portal RTCG moguće izručenje Erića, jednog od osumnjičenih u aferi “Tunel“. Nijesu komentarisali konkretno slučaj, već su nam objasnili proceduru izručenja iz njihove zemlje. Na osnovu njihovog odgovora može se zaključiti da ako Erić ne da saglasnost za izručenje konačnu odluku će donijeti Vrhovni sud i Vlada.

"Dakle, prije nego što Vlada donese odluku o zahtjevu za ekstradiciju, mora se tražiti mišljenje od Kancelarije glavnog tužioca. Ako lice čije je izručenje zatraženo ne pristane na izručenje, Tužilaštvo predaje predmet i svoje mišljenje Vrhovnom sudu, koji ispituje da li postoje smetnje za ekstradiciju po Zakonu o ekstradiciji. Vrhovni sud zatim predmet predaje Vladi na konačnu odluku o ekstradiciji“, saopštili su iz Ministarstva.

Shodno međunarodnoj potjernici INTERPOL-a Podgorica, u petak je na aerodromu u Štokholmu, na izlazu iz Švedske, uhapšen Vladimir Erić (32) državljanin Republike Srbije. Na potjernici su i dalje osumnjičeni za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Veljko Marković, Milan Marković i Dejan Jovanović.

Erić je na aerodrom došao sa namjerom da otputuje u Beograd, a lišen je slobode po međunarodnoj potjernici Crne Gore.

Potražuje se od 28. septembra radi vođenja krivičnog postupka pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelom teška krađa i krivično djela sprečavanje dokazivanja u saizvršilaštvu.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je ranije da je u dosadašnjoj istrazi otkriveno da su u kopanju tunela učestvovali Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), svi državljani Srbije.

On je na konferenciji za novinare pokazao njihove fotografije i izrazio očekivanje da će uz pomoć Srbije ili zemalja gdje se nalaze brzo biti uhapšeni s obzirom na to da su, kako je kazao, nakon otkrivanja tunela napustili Crnu Goru.

Osnovni sud u Podgorici u nedjelju je odredio pritvor do 30 dana ostalim osumnjičenima u slučaju "Tunel" Katarini Baćović, Marjanu Vuljaju, Ivici Piperoviću i Nikoli Milačiću.

Pritvor je odredio sudija za istragu u Osnovnom sudu u Podgorici.

Oni su uhapšeni u četvrtak po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su dio kriminalne grupe koja je iskopala tunel do depoa Višeg suda u Podgorici.

VladimirEric1000x555

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić pokazuje sliku osumnjičenog Vladimira Erića, Foto: Vlada Crne Gore

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.