EU uspjela da usaglasi stavove o sukobu Hamasa i Izraela

EU uspjela da usaglasi stavove o sukobu Hamasa i Izraela

Evropska unija danas je uspjela da usaglasi stavove o sukobu Hamasa i Izraela, nakon što su njeni zvaničnici nedelju dana prenosili različite poruke, prenosi Politiko.

U večeras objavljenom saopštenju, 27 lidera država članica EU „najoštrije osuđuje Hamas i njegove brutalne i neselektivne terorističke napade širom Izraela“, ali se naglašava i važnost „pružanja hitne humanitarne pomoći“ civilnom stanovništvu u Gazi.

Saopštenje, koje je izdao predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel posle konsultacija sa članicama EU tokom vikenda, dolazi uoči samita lidera EU koji je zakazan za utorak.

Evropska unija se čitavu sedmicu borila da formuliše jedinstvenu političku poziciju o aktuelnom sukobu, pa je tako komesar zadužen za proširenje Oliver Varhelji saopštio u ponedeljak da će biti suspendovana sva pomoć Palestini, da bi nekoliko sati kasnije EU navela da pomoć neće biti zaustavljena, već stavljena na reviziju.

Pored toga, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Đosep Borelj je, za razliku od predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen ili predsjednice Evropskog parlamenta Roberte Mecole, kritikovao aktivnosti izraelske vlade u Gazi.

Fon der Lajen se suočila sa brojnim kritikama unutar bloka zbog toga što, prilikom posjete Izraelu u petak, nije jasno pozvala Izrael da poštuje međunarodno pravo.

Suočena sa pitanjem o patnji civilnog stanovništva u Gazi, Fon der Lajen je, stojeći pored izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, rekla: „Znam da će Izael svojim odgovorom pokazati da je demokratija“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.