ZAR I TI SINE BRUTE: Zašto je Bečić čekao finiš priče o 44. Vladi da Spajiću zada možda završni udarac?

ZAR I TI SINE BRUTE: Zašto je Bečić čekao finiš priče o 44. Vladi da Spajiću zada možda završni udarac?

Taman kad mandatar za sastav 44. Vlade CG Milojko Spajić preskoči jednu prepreku na putu ka formiranju kabineta, neko mu postavi još dvije i tako već skoro dva mjeseca. Najnoviju zagonetku, čini se nerješivu, prije dva dana, postavio mu je dotadašnji tvrdi saveznik lider Demokrata Aleksa Bečić.

Demokrate su odlukom najviših organa svoje partije poručili Spajiću da neće ni Skupštinu, a ni Vladu kojoj bi presudni glas dao lider DUA Mehmed Zenka, a posebno ne Soccijaldemokrate. Ova diskriminatorska odluka obrazložena je “gnušanjem” prema partijama sa izborne liste DPS-a, a u suštini krije druge motive.

Postavlja se pitanje šta je čekao Bečić i Demokrate da u finišu procesa formiranja vlade zadaju završni udarac Spajićevom nastojanju da sklopi kabinet?

Takva odluka i tajming su indikativni i tjeraju na logiciranje da objašnjenje koje su osmislili nije suština odluke već nešto sasvim treće. Na kraju, Demokrate su u pregovorima dobile sve što su tražile – pet ministarstava i poziciju predjsednika Skupštine Crne Gore, i sve to sa podrškom od sedam mandata u parlamentu.

Bečić ne slovi kao neko ko račune polaže Beogradu, a Demokrate često nemaju jasne stavove o značajnim pitanjima, ili ih makar jasno ne saopštavaju. Analitičari bi rekli da vode prilično autističnu politiku ali nijesu “taster” partija.

Odakle onda vjetar duva?

Jedno od logičnih rješenja je da dodatni pritisak na Spajića režirao premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, jer ako nekom ne odgovara da se vlada formira u najavljenoj formi i sa ovim konstituentima, onda je to URA, odnosno njen lider. Razvoj situacije u kojoj bi Spajić bio doveden u situaciju da bira između Beograda i Brisela, a pri tom da mu put prema EU bude pun zamki i prepreka, vjerovatno će donijeti nove izbore, a sadašnjem premijeru produžiti politički život makar za još pola godine. To je logično, međutim nije sve što je logično i činjenično tako.

Udar Demokrata na proces formiranja Vlade bio je i glavna tema sastanka mandatara sa potencijalnim konstituentima 44. Vlade. Utisak učesnika sastanka je da je Spajić bio iznenađen porukom Demokrata te da ga je to satjeralo u ćošak. Zato ni nakon pet sati sastančenja i priče nije bilo nikakve odluke niti jasne poruke, osim one da će razgovore nastaviti kada se predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vrati iz službene posjete SAD-u.

“Stekli smo utisak da nakon ove ujdurme Demokrata Spajić nema jasan plan šta dalje, ali vidjećemo, sve se može okrenuti za jedan dan”, rekao je sagovornik Standarda upućen u pregovore o formiranju 44. Vlade CG.

Danas je 99. dan od parlamentarnih izbora održanih 11. juna i, kako je Standard već pisao, Spajić je postao neslavni rekorder po pitanju roka za formiranje vlade.

Milatović je mandat Spajiću dao 10. avgusta i za formiranje kabineta ima rok od 90 dana.

 

Izvor: Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.