Stoltenberg: NATO spreman za intervenciju na Kosovu ukoliko za tim bude potrebe
Foto: Reuters

Stoltenberg: NATO spreman za intervenciju na Kosovu ukoliko za tim bude potrebe

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u četvrtak najavljeni sastanak na najvišem nivou u okviru dijaloga Srbije i Kosova u Briselu i poručio da je dijalog jedini način da se riješe otvorena pitanja između dvije strane i postigne rješenje koje “omogućava poštovanje prava svih zajednica” na Kosovu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani u Briselu, ponovio je da NATO snažno podržava dijalog koji se vodi posredstvom Evropske unije između Srbije i Kosova.

“Pozdravljam najavu o održavanju još jednog dijaloga na visokom nivou naredne sedmice. To je jedini način da se riješe otvorena pitanja i postigne rješenje kojima se poštuju prava svih zajednica. To zahtjeva strpljenje, istrajnost i kompromis”, rekao je Stoltenberg, prenosi Tanjug.

Izbjeći zapaljivu retoriku i eskalaciju

Pozdravio je nedavne korake koji su poduzeti kako bi se smanjile tenzije na sjeveru Kosova, uključujući smanjenje broja pripadnika specijalne policije na sjeveru i planove za održavanje općinskih izbora.

Stoltenberg je kazao da je ključno izbjeći dalju eskalaciju.

“Pozivam obje strane da izbjegnu zapaljivu retoriku i da djeluju uzdržano i u skladu sa svojim obavezama.”

Rekao je da je s Osmani u Briselu razgovarao o tenzijama na sjeveru Kosova i važnosti mandata KFOR-a, u skladu s Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Kazao je da je napad na snage KFORA-a u maju ove godine, kada su povrijeđena 93 pripadnika te misije NATO-a, potpuno neprihvatljiv i poručio da je važno da počinitelji odgovaraju.

Stoltenberg je naglasio da, u skladu s obavezama Kosova iz 2013. godine, svako raspoređivanje kosovskih sigurnosnih snaga na sjeveru Kosova zahtijeva saglasnost KFOR-a.

Bezbjedno okruženje i sloboda kretanja

Dodao je da NATO očekuje “blagovremene i smislene konsultacije” o svakoj akciji sigurnosnih snaga ili policije Kosova koje bi mogle utjecati na sigurnost okruženja.

Stoltenberg je podsetio da je NATO nakon nemira na Kosovu rasporedio stotine dodatnih trupa i istakao da KFOR nastavlja pažljivo pratiti situaciju i spreman je reagovati kada je to neophodno kako bi ispunio svoj mandat u okviru UN-a da osigura bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Ukazao je na važnost neutralnosti i nepristrasnosti za uspjeh KFOR-a.

“Naš komandant na Kosovu je u bliskom kontaktu i sa sigurnosnim organizacijama na Kosovu, i sa srpskim šefom odbrane”, rekao je Stoltenberg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.