Zvizdić: Kao što genocid ne praštamo onima koji su ga učinili, ne praštamo ga ni onima koji ga negiraju
Denis Zvizdić, Foto: Klix

Zvizdić: Kao što genocid ne praštamo onima koji su ga učinili, ne praštamo ga ni onima koji ga negiraju

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je iz Srebrenice da genocid u Srebrenici nije stvar bilo čijeg mišljenja nego historijska činjenica.

"Danas je 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima u zoni koja je nosila naziv sigurna/zaštićena zona Ujedinjenih nacija, što iz ove perspektive izgleda vrlo paradoksalno zato što nit su bili zaštićeni niti su bili sačuvani", rekao je Zvizdić.

Naglasio je da genocid u Srebrenici nije stvar bilo čijeg mišljenja nego historijska činjenica.

"To je genocid koji je presuđen na međunarodnim i domaćim sudovima, a presude se naravno moraju poštovati i izvršavati. Mi ćemo naravno pamtiti i prenositi istinu o genocidu u Srebrenici. Nikada nećemo oprostiti onim koji su planirali i izvršili taj genocid, i svakako ne onim koji ga i dalje negiraju i slave ili veličaju ratne zločince", poručio je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da je prije par godina visoki predstavnik donio zakon o zabrani negiranja slučaja, ali da u protekle dvije godine skoro nijedan slučaj nije pokrenut pred Tužilaštvom BiH, te da očekuju da Tužilaštvo radi svoj posao ili da visoki predstavnik Schmidt izvrši dopune zakona ako je potrebno radi kvalitetnijeg pravnog osnova kako bi oni koji negiraju genocid bili i krivično gonjeni.

"Genocid u Srebrenici, nit ćemo zaboraviti mi niti Međunarodna zajednica. Od nje očekujem da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid", zaključio je Zvizdić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.