Crnogorska privreda se potpuno oporavila od recesije uzrokovane pandemijom

Crnogorska privreda se potpuno oporavila od recesije uzrokovane pandemijom

Crnogorska privreda se sredinom 2022. godine potpuno oporavila od recesije uzrokovane pandemijom koronavirusa, a banke su najzdraviji segment ekonomsko-finansijskog sistema Crne Gore, na šta ukazuje njihova visoka kapitalizovanost, likvidnost i visok pozitivni rezultat poslovanja, piše u izvještaju Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Kako su naveli u izvještaju, ključni indikatori pokazuju da su rizici i dalje prisutni, odnosno da je finansijska pozicija nefinansijskih institucija i stanovništva, dviju glavnih grupa klijenata prema kojima su banke izložene, i dalje pod uticajem neizvjesnosti, posebno u kontekstu geopolitičkih tenzija i pandemije koronavirusa.

Na kraju 2022. godine, gotovinski krediti fizičkih lica iznosili su 552,7 miliona eura, ili 4,3% manje u odnosu na 577,6 miliona eura na kraju 2021. godine.

Njihov iznos na kraju 2019. godine bio je 707,3 miliona eura. Takođe, njihovo učešće u ukupnim kreditima fizičkih lica je tokom 2022. godine dodatno opalo sa 39,8% na 34,9%.

"Pritisci u državnim finansijama i dalje predstavljaju sistemski rizik u Crnoj Gori. Indirektno, nivo javnog duga u slučaju Crne Gore upućuje na nastavak relativno slabe međunarodne konkurentnosti, visoke potrošnje naspram niske akumulacije i zavisnosti od priliva stranog kapitala. U kontekstu situacije u Ukrajini, pandemije koronavirusa i pooštravanja uslova finansiranja na međunarodnom tržištu neophodan je odlučan nastavak mjera odgovorne i dobro izbalansirane fiskalne politike, usmjerene na rješavanje strukturnih ekonomskih problema, sa ciljem dovođenja Crne Gore u relativno bezbjednu zonu", piše u izvještaju CBCG. 

U Crnoj Gori je, kako navodi CBCG, prisutna je dodatna složenost po pitanju fiskalne situacije i kreditiranja države usljed ograničenog kreditnog potencijala banaka i mogućeg efekta istiskivanja sredstava iz privrednih tokova od strane države.

"Tokom 2022. godine izloženost bankarskog sektora prema državi porasla je za 102,2 miliona eura na 899,9 miliona eura, odnosno 14% aktive banaka", piše u izvještaju CBCG. 

Banke, kako navode, imaju percepciju povišenog kreditnog rizika kod realnog sektora, na šta najbolje ukazuje relativno obazriva kreditna aktivnost, visok nivo kamatnih stopa na kredite, kao i drugi kreditni uslovi.

"Svakako, za sada je bankarski sektor na izazov nekvalitetnih kredita iz pandemijskog perioda odgovorio uspješno, zahvaljujući značajnim i kvalitetnim „slojevima“ likvidnih sredstava, odnosno kapitala", zaključeno je u izvještaju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.