Medenici, Perunoviću i Mikoviću sude zajedno zbog šverca cigareta
Medenica sa pravnim zastupnicima, Foto: RTCG

Viši sud spojio postupke

Medenici, Perunoviću i Mikoviću sude zajedno zbog šverca cigareta

Viši sud u Podgorici donio je rješenjem kojim spaja postupak protiv Miloša i Vesne Medenice, optuženih za stvaranje kriminalne organizacije, šverc i zloupotrebe, i postupak protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje. Rješenje o spajanju ova dva postupka donijelo je vijeće na čelu sa sudijom Zoranom Radovićem, a na predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Suđenje Medenici nastavlja se sjutra u Podgorici.

U obrazloženju sudske odluke, navodi se da su Perunović i Miković optuženi 2020. godine, a novim rješenjem je određeno da "se ima sprovesti jedinstveni postupak pod poslovnim brojem Ks.br.15/20 i donijeti jedna odluka".  Navedeno je i da je Specijalno državno tužilaštvo 28. aprila predalo Višem sudu predlog da se spoje pomenuti postupci. Vijeće Višeg suda je utvrdilo 20. juna da je takav predlog tužilašta osnovan. 

"Između krivičnih djela postoje međusobna veza i dokazi, te ovo vijeće nalazi da je neophodno spojiti ove postupke kako bi se sproveo jedinstveni postupak i donijela jedna odluka", navodi se u rješenju. 

Perunović i Miković su optuženi 2020. godine  a na teret im se stavlja formiranje kriminalne organizacije radi šverca cigareta iz Slobodne carinske zone Bar.

Istražitelji su došli, po trdnjama SDT-a, do dokaza kako su ovi optuženi u novembu i decembru 2019. godine prenosili neocarinjenu akciznu robu cigarete preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora. cPrikrivali su, rasturali i prodavali neocarinjenu akciznu robu inostranog porijekla na koju nijesu bili plaćeni pripadajući porezi, carina i druge dažbine, tvrde iz SDT-a. 

Miković je u februaru 2019. godine osnovao firmu „Rojal kompani“ radi prikrivanja višemilionskog šverca cigareta, navodi se u tužilačkim aktima.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je ranije optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad kompani“ Nikšić.

Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Medenica je uhapšena 17. aprila prošle godine nakon objave dokumentacije iz Europola, to jest presretnutih telefonskih razgovora sa aplikacije SKY između njenog sina Miloša i njenog tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta.

Miloš Medenica se, između stalog, tereti da je 2019. godine, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica i još devet osoba, u cilju krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast.

On je, kako se navodi, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

U optužnici Specijalnog državnog tužilaštva Vesna Medenica se tereti da se od 2019. godine do 2021. godine obavezala da će korišćenjem položaja posredovati da se određeni predmeti pred Vrhovnim sudom završe u korist privrednih društava "Fab Lajv" i "Cijevna Komerc", bez obzira na činjenično stanje.

U tome joj je, kako piše, pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, te da je za njeno posredovanje dat mito.

Osim toga, posredovala je kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore i sudije Osnovnog suda u Herceg Novom da postupe suprotno zakonu donesu odluku u predmetu korist privrednog društva "Carine".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.