Njamačke: Pojeftinjuju gas i struja, distributeri smanjuju cijene energenata na svjetskim berzama

Njamačke: Pojeftinjuju gas i struja, distributeri smanjuju cijene energenata na svjetskim berzama

Cijene gasa i struje za potrošače u Njemačkoj su u padu, objavio je internet portal za poređenje cijena Verivox.

"Vrijeme rekordnih cijena je iza nas”, navedeno je u saopštenju Verivoxa, prenosi SEEbiz.

Kompanija je objasnila da su distributeri počeli da smanjuju cijene energenata na svjetskim berzama a to se prenosi i na krajnje potrošače.

Verivox dodaje i da su cijene i dalje na visokom nivou.

Prosječna cijene kilovata električne energije sredinom maja je iznosila 45,78 centa, a gasa 15,57 centi.

Te cijene su međutim još iznad gornjih granica od 40 centi za struju, 12 za gas, iznad kojih najveći dio troškova korisnika preuzima država, što je odlučeno još prošle godine u sklopu paketa mjera kojima je njemačka Vlada odlučila da ublaži finansijske posljedice inflacije i dramatičnog rasta cijena energenata u sjenci ruskog napada na Ukrajinu.

U aprilu je stopa inflacije iznosila 7,2 odsto, što je osjetno niže nego u novembru, kada je prešla granicu od deset odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.