Varhelji nazvao evropske poslanike idiotima, traže njegovu ostavku

Komesar za proširenje Oliver Varhelji nazvao je evropske poslanike idiotima na sjednici Evropskog parlamenta na kojoj je odgovarao na poslanička pitanja o proširenju na Zapadnom Balkanu. Iako se kasnije izvinio poslanicima, oni su zatražili da Varhelji podnese ostavku, prenosi N1 Beograd.

Posle odgovora na pitanje jednog poslanika, Varhelji je sjeo na svoje mjesto i tiho upitao na mađarskom „koliko drugih idiota još ima?“.

Pojedini evropski poslanici zatražili su istragu o komesaru, a mađarski opozicioni poslanik lijevog centra Čaba Molnar rekao je da EP „mora da zahtijeva ostavku“.

Varhelji je u srijedu objavio izvinjenje i rekao da se radilo o privatnom razgovoru sa šefom njegovog kabineta koji se odnosio na drugu temu.

„Iskreno žalim zbog nesporazuma oko moje opaske na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta 14. februara 2023 godine. Ovo je bilo povezano sa privatnim i tekućim razgovorom na mađarskom između mene i mog šefa kabineta o sasvim drugoj stvari, koja je izvučena iz konteksta. Izvinjavam se zbog eventualnog nesporazuma oko toga“, napisao je Varhelji.

Dodao je da u potpunosti poštuje „sve institucije EU, uključujući Evropski parlament i njegove uvažene članove“.

Ovo prvi put da EP oštro kritikuje Varhejija. Rezolucija EP od 18. januara o primjeni spoljne i bezbjednosne politike EU, sadrži paragraf u kojem se poziva Evropska komisija da pokrene „nezavisnu i nepristrasnu istragu“ o Oliveru Varheljiju kako bi se utvrdilo da li ponašanje komesara za proširenje i susjedsku politiku „krši kodeks ponašanja članova Komisije“.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.