Zemlje članice EU postigle dogovor o ograničenju cijene gasa
Ilustracija

Zemlje članice EU postigle dogovor o ograničenju cijene gasa

Ministri energetike Evropske unije dogovorili su se o gornjoj granici cijene gasa, posle višenedeljnih razgovora o toj mjeri.

Ograničenje cijene gasa je najnoviji pokušaj 27 zemalja članica EU da snizi cijene gasa koje su dovele do rekordno visoke inflacije nakon što je Rusija prekinula većinu svojih isporuka tog energenta Evropi.

Resorni ministri zemalja članica EU složili su se da uvedu gornju granicu ako cijene pređe 180 eura po megavat-satu tokom tri dana na holandskm gasnom čvorištu (TTF), koje služi kao evropsko mjerilo, pokazuje dokument u koji je Rojters imao uvid. 

Ograničenje se može aktivirati počevši od 15. februara 2023, navodi se u dokumentu sporazuma. Dogovor će zemlje formalno odobriti u pisanoj formi, nakon čega će stupiti na snagu.

Njemačka je glasala za podršku sporazumu, uprkos tome što je izrazila zabrinutost zbog uticaja politike na sposobnost Unije da se snabdije gasom na globalnim tržištima po konkurentnim cenama, rekla su Rojtersu tri zvaničnika EU.

"Ovdje se radi o našoj energetskoj budućnosti i bezbjednosti, o tome kako da obezbijedimo pristupačne cijene", naglasila je u belgijska ministarka energetike Tine van der Straten.

U početku, ograničenje se neće primjenjivati na trgovinu gasom van energetskih berzi, ali je ostavljena mogućnost da se to učini kad odluka stupi na snagu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.