Brisel: Raste broj uhapšenih, kod političara pronađeno oko 600.000 eura u gotovini

Brisel: Raste broj uhapšenih, kod političara pronađeno oko 600.000 eura u gotovini

U istrazi o mogućoj korupciji u Evropskom parlamentu, belgijski istražitelji pretpostavljaju da je organizator bivši italijanski poslanik Pjer Antonio Panzeri, koji je priveden na ispitivanje.

Vijest da je belgijska policija pretresla 16 briselskih adresa evroparlamentaraca odjeknula je kao bomba u evropskim krugovima.

Kako saznaju belgijski mediji, kod italijanskog političara Pjera Antonija Panzerija istražitelji su pronašli oko 600.000 evra u gotovini, koji se sumnjiči da je organizator korupcije među evroparlamentarcima, prenosi Rts.

Ko je Panzeri?

Panzeri je član italijanske političke partije Artikulo Uno - koja se odvojila od Demokratske stranke 2017. Od 2004. do 2019. bio je poslanik u Evropskom parlamentu  Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

Evropski sud u Luksemburgu je 2017. godine naložio Panzeriju da Evropskom parlamentu nadoknadi 83.764 evra troškova. To se dogodilo nakon istrage koju je 2009. pokrenula Evropska kancelarija za borbu protiv prevara o naknadi troškova poslanika.

Od 2014. Panzeri je bio član Podkomiteta Evropskog parlamenta za ljudska prava. U periodu 2017. do 2019. bio je čak i predsjednik tog odbora. U tom svojstvu, u aprilu 2019. godine u Dohi je izjavio da je Katar postao referenca za zaštitu ljudskih prava i da kontinuirano dokazuje da je na dobrom putu.

Borba protiv nekažnjivosti

Panzeri je 2019. godine postao suosnivač neprofitne organizacije koja promoviše "borbu protiv nekažnjivosti za teška kršenja ljudskih prava i zločine protiv čovečnosti". Kancelarije te organizacije je takođe pretresala  policija.

Osim Panzerija, istražitelji su ispitali i italijanskog sindikalistu Luku Vizentinija (53), koji živi u Briselu, a od 2011. je sekretar krovne organizacije Evropske konfederacije sindikata.

On je čak izabran za generalnog sekretara Međunarodne konfederacije sindikata, organizacije sa 200 miliona članova širom svijeta.

U Evropskom parlamentu u Briselu izvršen je i pretres nekoliko kancelarija evroposlanika, među kojima su poslanici iz Belgije, Italije i drugih zemalja, koje su zatim zapečaćene dok se ne završi istraga. Svi se dovode u vezu sa Panzerijem i njegovom organizacijom.

Belgijski Knak navodi da su iz nekoliko dobro obaviještenih izvora saznali da je riječ o Kataru i da se vodi istraga o tome da li je Katar pokušao da utiče na pozicije u Evropskom parlamentu na način koji prevazilazi klasično lobiranje. Grupa se takođe povezuje i sa "poslovima" na afričkom kontinentu.

Pod istragom je i juče uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, koja je isljučena iz PASOK-a, grčke stranke iz koje je delegirana u Evropski parlament.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.