Stejt dipartment: Suverene odluke Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije
Stejt department

"Pozivamo Srbiju da uskladi svoju politiku sa politikom EU"

Stejt dipartment: Suverene odluke Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs pozdravio je odluku vlada Bugarske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore da ne dozvole avionu Ruske federacije da preleti preko njihovih teritorija na putu ka Srbiji gdje je trebalo da boravi u zvaničnoj posjeti Beogradu 6. i 7. juna.

Prajs je na konferenciji za novinare rekao da su te tri zemlje članice NATO-a pokazale "posvećenost članu 5 koji je odnosu na sve tri je obavezujuća" i podsjetio da je prije dva dana obilježena peta godišnjicu članstva Crne Gore u NATO-u, i druga godišnjica članstva Sjeverne Makedonije u martu"

On je pozvao Srbiju da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropsku uniju, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politku sa ostatkom Evrope.

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše ruske osude i prijetnje poslije otkazivanja posjete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Begradu, Prajs je rekao da su Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija "kao suverene države donijele suverene odluke o svom vazdušnom prostoru, koje odražavaju riješenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog neopravdane invazije na Ukrajinu, koja je bez povoda".

Prajs je pozvao Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diversifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i da uskladi spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom

"I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbjednost", poručio je portparol Stejt dipartmenta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.