Mugoša: Predložili smo proceduralno i pravno čisto rješenje za smanjenje cijena koje negativno utiču na životni standard građana

Mugoša: Predložili smo proceduralno i pravno čisto rješenje za smanjenje cijena koje negativno utiču na životni standard građana

Potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i poslanik u Skupštini, Boris Mugoša, kazao je da u dnevnom redu sjednice Skupštine planirane za sjutra postoje određene nelogičnosti, s obzirom na to da je planirano da se nakon izbora 43. Vlade, razmatraju zakoni koje je predložila 42. Vlada.

“Radi se o zakonima o smanjenju akciza na gorivo i ograničenju cijena životnih namirnica. Ako se izglasa 43. Vlada sjutra, a svi su nagovještaji da će tako biti, onda nakon toga se ne može raspravljati o zakonima prethodne Vlade. Ako pogledamo Poslovnik, predstavnici predlagača su odlazeći ministri koji ne mogu biti formalno predstavnici nakon izbora nove Vlade. Kako je značajno ugrožen životni standard zbog drastičnog rasta cijena, mi smo predložili proceduralno i pravno potpuno čisto rješenje koje će omogućiti da se već na sjutrašnjoj sjednici raspravlja o ova tri važna zakona. Sva tri zakona su potpisana od strane poslanika i time ne postoji nikakva proceduralna prepreka da se dopuni Dnevni red sa tim zakonima i da se o njima raspravlja i da se isti usvoje već sjutra ili u petak”, rekao je Mugoša.

Poslanici SD-a su, kako je rekao, predložili Zakon o izmjenama zakona o akcizama.

“Mi smo prije dva i po mjeseca predali taj prijedlog koji podrazumijeva smanjenje akciza za 50 odsto. Ako bi to preveli u cifre to bi značilo smanjenje cijene dizela za oko 27 centi a bezolovnog za 33 centa po litru. Ako bi pogledali nove cijene goriva, nažalost povećane po ko zna koji put, one su na današnji dan veće za gotovo 80 odsto nego prije godinu i po za dizel, a za bezolovni oko 55 odsto. Da budem precizniji, za 50€ danas možete kupiti 22 litra dizela manje nego prije godinu i po dana. Mi nažalost o ovome pričamo krajem aprila, nakon što su sve druge zemlje regiona nekoliko puta donosile slične mjere. Mi to radimo tek sad jer je ovaj Parlament bio zaključan dva mjeseca. Od obnove nezavisnosti se nije desilo da tokom marta nije bilo zasijedanje Parlamenta, a podsjetiću da smo imali tri sjednice tokom marta i aprila čak i 2020. kada je započela epidemija korone”, rekao je Mugoša.

Poslanici SD-a su, kako je istakao, predložili zakon koji se tiče smanjenja PDV-a na brašno i ulje sa sedam na nula odsto i na so sa 21 na sedam odsto, kao i Zakon o privremenom ograničavanju cijena proizvoda od posebnog interesa za život i zdravlje ljudi. Oni su, kako je rekao, pozvali novu parlamentarnu većinu da prihvati njihov prijedlog, kako se ne bi otvarala pitanja o procedualboj i pravnoj osnovanosti rasprave o zakonima.

''Postoji nejasnoća, nije dobro da se na prvoj sjednici pravi određena gimnastika kad imate potpuno čisto rješenje koje mi nudimo a koje je usmjereno na zaštitu životnog standarda gradjana. U tim situacijama najmanje je važno ko je pozicija a ko opozicija '' zaključio je Mugoša.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.