Borovinić Bojović: Vakcinacija protiv HPV virusa u Crnoj Gori od septembra

Borovinić Bojović: Vakcinacija protiv HPV virusa u Crnoj Gori od septembra

Obezbijeđeni su preduslovi da vakcinacija protiv HPV virusa u Crnoj Gori počne u septembru, kazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović na edukativnom sastanku povodom ove teme koji su organizovali, Institut za javno zdravlje i časopis Medical. Ministarka je pozvala sve žene da obavljaju redovne preventivne preglede, a roditelje da iskoriste mogućnost i na vrijeme zaštite svoje djevojčice tako što će ih vakcinisati vakcinom protiv HPV virusa

Prethodnih godina, iako se, kako je kazala, govorilo o uvođenju HPV vakcine u Crnoj Gori, a od donošenja odluke prošlo je preko dvije godine, vakcinacija još nije započela. Jedan od razloga što ovaj važan preventivni program nije započet jeste, podsjetila je ministarka zdravlje, pandemija COVID-19, ali svakako i nedovoljna posvećenost prethodnih donosioca odluka kada je ova oblast u pitanju.

"Danas, zahvaljujući predanom radu tima stručnjaka i zdravstvenih profesionalaca, uz punu podršku Ministarstva zdravlja, obezbijedili smo preduslove  da vakcinacija počne u septembru ove godine. U međuvremenu, zdravstveni sistem će, uz koordinaciju Instituta za javno zdravlje Crne Gore, sprovesti sve neophodne aktivnosti za početak imunizacije", kazala je Borovinić Bojović.

Da bi se HPV vakcinacija sprovodila po uzoru na neke od nauspješnijih programa u svijetu, uključićemo, dodala je ministarka,  sve činioce društva, u prvom redu roditelje djece koja su ciljna grupa, potom zdravstvene radnike, predstavnike obrazovnog sistema, NVO sektora i predstavnike medija.

Ovaj edukativni skup, koji su organizovali, Institut za javno zdravlje i časopis Medical, uz podršku Ministarstva zdravlja, doprinijeće, smatra Borovinić Bojović, da zajedno kroz prezentovanje činjenica i dijalog, učinimo da ovaj program zaživi i sprovede se na najbolji mogući način.

"Danas imamo vakcinu protiv veoma česte i veoma teške maligne bolesti kakva je karcinom grlića materice. Ovaj karcinom je, prema podacima Nacionalnog registra, četvrti po učestalosti obolijevanja i umiranja od malignih bolesti među ženama u Crnoj Gori (ne računajući nemelanomske tumore kože)", kazala je ministarka.

Podsjetila je da je preporuka svih javno-zdravstvenih autoriteta u svijetu je da je za kontrolu tj. postepeno smanjenje obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice neophodno temeljno, sistemsko i sveobuhvatno sprovođenje određenih aktivnosti.

"Prije svega, jačanje Nacionalnog registra za maligne neoplazme radi kvalitetnog i pravovremenog prikupljanja podataka o obolijevanju i umiranju od malignih bolesti, kako bi se adekvatno usmjeravala zdravstvena politika u ovoj oblasti, uvodile javno-zdravstvene intervencije i vršila njihova evaluacija. Neophodan je i kontinurani rad na promociji zdravlja, uključujući edukativne aktivnosti, kao i podsticanje žena na samoinicijativni redovan odlazak na ginekološke preglede", istakla je dr Borovinić Bojović.

Pored toga, veoma je važno uspostavljanje organizovanog sistemskog skrining programa za rano otkrivanje karcinoma grlića materice i  HPV vakcinacija.

"Uz želju za uspješan rad i zahvalnost što ste prepoznali značaj ove teme, želim da poručim svim ženama, našim ćerkama, majkama, bakama da zdravstveni sistem ima poseban senzibilitet upravo kada je briga o njihovom zdravlju u pitanju, jer  su one bile i ostale glavni stožer porodice i cjelokupnog društva. Cilj i ovog programa je  prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izlječenja značajno veća. Još jednom pozivam sve žene da obavljaju redovne preventivne preglede, a roditelje da iskoriste mogućnost  i na vrijeme zaštite svoje djevojčice tako što će ih vakcinisati vakcinom protiv HPV virusa", poručila je ministarka zdravlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.