Zbog vaše greške ostaju bijele mrlje na čašama
Ilustracija

Zbog vaše greške ostaju bijele mrlje na čašama

Mnogi se susreću s bijelim mrljama po čašama. Često ih primijete upravo nakon što ih izvade iz mašine za sudove, pa je uvreženo mišljenje da je kriva mašina. To baš i nije tako.

Za te bijele naslage zapravo biste mogli da budete krivi baš vi. Iako se čini da pomažete sebi ispiranjem čaša prije stavljanja u mašinu, tako zapravo smanjujete efektivnost tableta za pranje.

Naime, mnogi deterdženti za mašine sadrže fosfate, kojima treba malo prljavštine da bi svoj posao obavili kako treba. Ako ste već ostatke hrane i pića oprali, fosfati nemaju za šta da se hvataju nego direktno za staklo.

Ove bijele naslage takođe mogu biti znak prevelike količine deterdženta ili kamenca, ali najprije probajte da prestanete s ispiranjem prije pranja.

Kako ukloniti bijele mrlje?

Ako je mašina taman završila s jednim ciklusom, a na čašama ste primijetili bijele mrlje, probajte ovaj trik.

Uzmite alkoholno sirće i sipajte dvije šoljice u posudu koja smije u mašinu za pranje sudova. Stavite je na dno i ponovno uključite mašinu, ovog puta bez deterdženta. Sirće će se pomiješati s vodom i oprati bijele mrlje, piše Family Handyman.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.