Brajović: Čeka nas oluja sa Omikronom
Mina Brajović

"U 2022. godini bi mogao doći kraj pandemije"

Brajović: Čeka nas oluja sa Omikronom

Iako je epidemiološka situacija bolja, to može biti samo privid, jer nam je omikron zakucao na vrata i po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije sprema nam se nova oluja, kazala je šefica Kancelarije SZO u Podgorici, Mina Brajović . Ona je ipak dodala da bi u 2022. mogao doći kraj kovid pandemiji ukoliko vakcine budu pravedno i jednako raspoređene i ako vakcinacija u svim zemljama svijeta bude 70 odsto.

Činjenica je da je epidemiološka situacija povoljnija, ali po parametrima SZO je i jako složena.

“Jer Crna Gora je na trećem novou transmisije, a najveći nivo je četiri”, kazala je ona u emisiji Link Radija Crne Gore.

Smatra da je poboljšanje situacije možda čak i prividno i da treba biti oprezan.

“Omikron nam kuca na vratima i zato bih uputila apel i građanima i kreatorima politika koji pokušavaju da održe normalnim socijalni i ekonomski život da imaju u vidu da nam se sprema nova oluja”, kazala je ona.

Ona je istakla da Svjetska zdravstvena organizacija u jednom dijelu zadovoljna reakcijom Crne Gore tokom epidemije.

“Ali, fakat je, kada pogledamo mortalitetnu statistiku da su brojke nešto što je iznad prosjeka na nivou Evrope i zapadu Balkana, ali moramo da imamo u vidu činjenicu da je ta statistika je rezultanta nekoliko faktora. Ona nije rezultanta toga da li naše bolnice uspješno sprovode liječenje pacijenata, već konglomerat faktora, a jedan od faktora koja utiče na tu krivu je svakako vakcinacija”, kazala je ona.

Istakla je da je svakako dokazano da je mortalitet manji u zemljama gdje je stopa vakcinacije veća.

Imajući u vidu predstojeće praznike, ona kaže da je pogoršanje epidemiološke situacije očekivano.

Upozorila je da se omikron širi poput požara. 

"Laboratorijski je potvrđeno prisustvo omikrona u 38 evropskih država od 53. Vrlo vjerovatno je da osobe koje su bile vakcinisane ili koje su se oporavile nakon kovida mogu da budu inficirane i reinficirane. Toliko se brzo širi da se broj inficiranih duplira na dva i po", kazala je Brajović.

Dodala je da je najčešći međđu omladinom i da se javlja sa blagim simptomima, kašalj, glavobolja, groznica i slično, u 90 odsto slučajeva. 

"Razlog za zabrinutost je što je to novi soj koji ima preko 40 mutacija", kazala je ona. 

Objasnila je da je za sada još dominantan delta soj, dok će omikron biti početkom 2022. 

"SZO je projektovao da će 2022. godina biti godina kada ćemo staviti tačku na i, ali uz uslov da procenat vakcinisanih bude 70 odsto u svim zemljama", zaključila je Brajović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.