Direktorica ASK-a oštetila budžet
Jelena Perović

Utajila porez

Direktorica ASK-a oštetila budžet

Direktorica ASK-a, Jelena Perović saslušana je protekle sedmice u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da je utajila porez na kapitalnu dobit od oko 40 hiljada eura i tako oštetila budžet Crne Gore, potvrđeno je Televiziji Nikšić u Tužilaštvu.

Perović je 11. januara 2018. godine potpisala ugovor sa Osnovnim sudom na Cetinju gdje pod povoljnim uslovima stan od 86 kvadrata i ostavu od 8 kvadrata kupila za 21.960 eura. Ona je taj stan samo godinu dana kasnije prodala za 73.100 eura.

U krivičnoj prijavi protiv Perovićeve navodi se da je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije 2019. godine, na osnovu Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica iz člana 37a ostvarila kapitalnu dobit od 41.100 eura, te da nije platila porez od 9%, a koji se državi plaća podnošenjem poreske prijave. Time je, po krivičnoj prijavi i počinila krivično djelo utaja poreza i doprinosa iz člana 264 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, gdje je zaprijećena zatvorska kazna do 3 godine. RTVNK nema podatke ko je podnosilac krivične prijave.

Da Jelena Perović nije platila porez na kapitalnu dobit potvrdio je i nalaz Uprave Prihoda i carina koji je dostavljen tužilaštvu. U njemu se navodi da ugovori o kupoprodaji nijesu prošli kroz cetinjsku Ekspozituru Uprave Prihoda i carina, već su urađeni kao dio Anexa I ugovora o prodaji nepokretnosti pod povoljnim uslovima koji je sklopljen 21.07.2018. godine između Jelene Radonjić kao kupca i Osnovnog suda na Cetinju kao prodavca. U pomenutom Anexu nalazi se ugovor za isti stan između Osnovnog suda na Cetinju i direktorice ASK-a na iznos od 31,960.

Dio Anexa je i Ugovor kojim Jelena Perović ustupa stan Jeleni Radonjić za 73.100 eura. 

Direktorica ASK-a nije odgovarala na pozive Radio Televizije Nikšić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.